V Londýně najela dodávka do lidí u mešity. Podle policie šlo o zjevný útok na muslimy

Události: Útok u mešity podle policistů cílil na muslimy (zdroj: ČT24)

V noci na pondělí v městské části Finsbury Park na severu Londýna najela dodávka do lidí. Řidiče, kterým je sedmačtyřicetiletý Darren Osborne z Cardiffu, zadrželi lidé na místě, následně ho zatkla policie. Byl převezen do nemocnice, kde lékaři vyšetří jeho duševní zdraví. Britská muslimská rada uvedla, že dodávka úmyslně najela do muslimů odcházejících z mešity. Šéfka londýnské policie Cressida Dicková potvrdila, že šlo o zjevný útok na muslimy.

Dodávka na místě činu
Zdroj: Neil Hall/Reuters

„Útočník najel do skupiny muslimů starajících se o muže, který v bezvědomí upadl na chodník,“ upřesnil spolupracovník ČT Ivan Kytka. Deset lidí bylo zraněno.

Britský koordinátor boje proti terorismu Neil Basu upozornil, že policie musí teprve zjistit, zda smrt muže na místě činu souvisí s útokem. „K útoku došlo v okamžiku, kdy muž na místě už dostával první pomoc, bohužel ten muž zemřel,“ uvedl Basu. „Jakékoli příčinné spojení mezi smrtí a útokem bude předmětem vyšetřování. Je příliš brzy na to říci, zda smrt byla výsledkem útoku,“ dodal.

Mrtvý i všech deset zraněných jsou podle Basua muslimové. Dva zranění byli ošetřeni na místě, osm jich záchranáři převezli do nemocnice, jeden pacient už byl z nemocnice propuštěn. Podle Basua jsou dva hospitalizovaní ve velmi vážném stavu.

Británie pod údery násilí: Terorismus střídají útoky z nenávisti (zdroj: ČT24)

Modlitebny bude hlídat více policistů

Podle Dickové bude členy muslimské komunity v okolí jejich londýnských modliteben v nadcházejících dnech střežit mnohem více policistů. „Jakoukoli formu zločinů z nenávisti bereme vážně,“ uvedla šéfka metropolitní policie. Teroristé podle ní společnosti nerozdělí, naopak posílí odhodlanost policie bojovat proti zločinu.

Případ převzala protiteroristická jednotka. Podle Basua totiž útok nese všechny známky teroristického činu.

Členové britské muslimské komunity si stěžovali, že na rozdíl od dřívějších podobných činů v Británii „mainstreamová média“ nebyla ochotna od počátku hovořit o útoku jako o teroristickém činu. Britská muslimská rada se obává, že motivem útoku mohla být „nenávist vůči islámu“. Podle očitých svědků křičel útočník, že chce zabít všechny muslimy.

Útočník žil ve Walesu, odtamtud měl i dodávku

Původní informace hovořily o tom, že útočník poté, co najel dodávkou do davu, vystoupil a začal přítomné bodat nožem. Mluvčí protiteroristické policie ale konstatoval, že doposud nemá k dispozici žádné informace o zraněních způsobených nožem. Kytka uvedl, že muž u sebe žádné zbraně neměl.

Útočník je vyšetřován kvůli podezření z přípravy a spáchání teroristického činu. BBC informovala, že Osborne vyrůstal v západoanglickém městě Weston-super-Mare a má čtyři děti. Naposledy žil v Cardiffu a právě ve velšské metropoli policie prohledala jeho byt. Z Walesu pochází také dodávka, s níž útočil. Podle ministra pro záležitosti Walesu Aluna Cairnse si ji půjčil u firmy v Pontyclunu nedaleko Cardiffu.

Stejně jako hrozné útoky v Manchesteru, Westminsteru a na londýnském mostě je i tento útokem na všechny naše sdílené hodnoty tolerance, svobody a úcty.
Sadiq Khan
londýnský starosta

Svědci útoku hovoří o šoku a křiku. Podle serveru BBC popisují záchranné práce a poukazují na rychlou reakci policie. „Byl jsem šokovaný, šokovaný, šokovaný. Kolem mě byla těla,“ uvedl jeden ze svědků, kterému se podařilo uskočit dodávce z cesty. „Bohudík jsem se dostal stranou,“ poznamenal s úlevou.

„Ten chlap mířil na muslimy, věděl, co dělá,“ prohlásil Abdul, další ze svědků. „Pruh, kterým jel, je vyhrazený jen pro autobusy a taxíky - neměl tam vůbec být. Chtěl spáchat rasistický útok. Radikalizace se teď jen zvýší. Lidi se budou zlobit. Jen to přilije olej do ohně,“ myslí si Abdul. 

Velmi rychlá reakce bezpečnostních a záchranářských složek

Jedna z místních obyvatelek BBC řekla, že viděla lidi „křičet a řvát“. „Je hrozné sledovat policisty provádějící masáž srdce lidem na zemi v zoufalé snaze je zachránit. Jen doufám, že se jim to povedlo,“ uvedla svědkyně.

„Slyšela jsem spoustu křiku a viděla mnoho pobíhajících lidí. Pak se začaly objevovat spousty policejních aut, vrtulníků a hasičských vozů,“ řekla podle listu Evening Standard jedna z místních obyvatelek. „Reakce bezpečnostních a záchranářských složek byla opravdu rychlá a působivá,“ dodala. „Policie dorazila téměř okamžitě, náhodou projížděla kolem,“ upozornil další ze svědků. 

Londýnský starosta Sadiq Khan slíbil, že do ulic bude vyslán větší počet policistů k uklidnění skupin obyvatel, zejména těch, kteří dodržují muslimský postní měsíc ramadán.

Britská premiérka Theresa Mayová označila najetí automobilu do chodců u londýnské mešity za „strašný incident“. „Byl to útok, který opět a znovu zasáhnul obyčejné a nevinné občany v jejich každodenním životě,“ zdůraznila Mayová.

Muž, který dodávkou najel do davu, jednal podle ministerské předsedkyně sám a byl bílé pleti. Útokem chtěl podle ní zničit svobody, které sjednocují Británii. Jednou z těchto svobod je i svoboda vyznání, uvedla Mayová. Zlo tohoto druhu nikdy neuspěje, dodala s tím, že se její vláda „nezastaví před ničím“, aby porazila extremismus, a to včetně islamofobie. Řidič nebyl znám jako někdo s krajně pravicovými názory.

Mayová: Zlo tohoto druhu nikdy neuspěje (zdroj: ČT24)

Premiérka vyzdvihla i rychlou reakci policie na útok. Na místě činu byla podle ní během jedné minuty a během osmi minut označila čin za teroristický.

Mayová tak odmítla kritiku některých muslimů, že se úřady zdráhaly, na rozdíl od jiných předchozích atentátů v Británii, hned od počátku hovořit o terorismu.

Vůdce opozičních labouristů Jeremy Corbyn prohlásil, že ho událost naprosto šokovala. „V myšlenkách jsem s příslušníky komunity zasažené útokem,“ řekl Corbyn.