Byl to opravdový Evropan a jeden z velkých státníků. Helmut Kohl pohledem politiků

K uctění památky Helmuta Kohla, bývalého německého kancléře, který v pátek zemřel ve věku 87 let, nechal předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker spustit na půl žerdi vlajky Evropské unie na budovách evropských institucí. K úmrtí velkého Evropana se vyjádřili mnozí současní i bývalí politici.

Podle českého exprezidenta Václava Klause byl Kohl jedním z největších evropských státníků poslední čtvrtiny 20. století. Kohl byl podle něj přesvědčeným zastáncem sjednocení Evropy jako obrany proti případným válkám.

Helmut Kohl byl jedním z největších státníků Evropy poslední čtvrtiny 20. století… Zejména jemu vděčí Evropa za zavedení eura, což byl pro něho navýsost politický projekt, na jehož ekonomické náklady nebral zřetel.
Václav Klaus

Klaus si velmi vážil toho, že Kohl dokázal pochopit pozici ČR vůči Německu, a že proto spolu připravili a podepsali česko-německou deklaraci, která se nesoustředila na minulost, ale na budoucnost. „Byl vždy svůj. Nebylo snadné ho ovlivnit, své názory dokázal po dlouhá desetiletí v evropské a světové politice prosazovat,“ podotkl Klaus. „Měl jsem ho rád,“ dodal. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Helmut byl skála, vzpomíná Bush

Za skutečného přítele svobody a jednoho z největších státníků poválečné Evropy označil Kohla bývalý prezident Spojených států George Bush starší. „Helmut byl skála, silná a stabilní,“ uvedl Bush, který byl šéfem Bílého domu v letech 1989 až 1993, tedy i v době znovusjednocení Německa.

Byl to muž, kterého považuji za jednu z největších vůdčích osobností poválečné Evropy.
George Bush (st.)
bývalý prezident Spojených států

Někdejší německý kancléř podle Bushe staršího svůj život věnoval posilování demokratických institucí v Německu, ale i mimo něj. Kohl byl „jedním z velkých přátel v mém životě“, napsal 93letý bývalý prezident USA, který nese společně s Kohlem zásluhu na sjednocení Spolkové republiky s Německou demokratickou republikou v roce 1990.

Agentura DPA upozornila, že americký prezident Donald Trump se během svého vystoupení v Miami o Kohlově úmrtí nezmínil ani slovem, ačkoli komentoval řadu témat. Německého exkancléře ocenil kromě George Bushe staršího i Bill Clinton.

obrázek
Zdroj: ČT24

Putin: Byl obhájcem přátelských vztahů Německa s Ruskem

„Měl jsem to štěstí, že jsem s ním mohl mluvit osobně,“ uvedl ruský prezident Vladimir Putin v kondolenčním dopise zaslaném německému prezidentovi Franku-Walterovi Steinmeierovi a kancléřce Angele Merkelové.

Obdivoval jsem jeho moudrost a jeho schopnost přijímat fundovaná rozhodnutí s ohledem na budoucnost, a to i ve složitých situacích.
Vladimir Putin
Ruský prezident

Kohl byl podle něj „z principu zastáncem přátelských vztahů“ mezi Německem a Ruskem. S jeho jménem jsou spojeny nejdůležitější události moderních německých dějin, napsal ruský prezident, podle kterého Kohl hrál „klíčovou roli“ v ukončení studené války a novusjednocení Německa.

obrázek
Zdroj: ČT24

První a zároveň poslední sovětský prezident Michail Gorbačov označil Kohla za „výjimečnou osobnost“, která zanechala své stopy v německých, evropských i světových dějinách. Označovat jej ale pouze za „kancléře sjednotitele“ by podle něj nebylo spravedlivé. V Kohlově éře se totiž udála i řada dalších významných událostí. „Bylo velkým štěstím, že v této těžké době stáli v čele velmocí státníci, kteří měli smysl pro odpovědnost, kteří rozhodně zastupovali zájmy svých zemí, ale byli ochotni brát ohled i na zájmy ostatních,“ uvedl Gorbačov.

Sovětský svaz pod vedením Michaila Gorbačova byl jednou ze čtyř velmocí, která měla zásadní vliv na sjednocení Německa, o které Kohl usiloval. Další z nich byly Spojené státy.

Juncker: Stavěl mosty na západ i na východ

Helmut Kohl naplnil evropský dům životem, a to nejen proto, že stavěl mosty na západ i na východ, ale také proto, že nikdy nepřestal navrhovat ještě lepší plány pro budoucnost Evropy. Uvedl to předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Bez Kohla by podle Junckera nevznikla mimo jiné společná evropská měna euro. „Od začátku pochopil, jaký politický a hospodářský význam, jakou neocenitelnou hodnotu a šarm jednotná měna pro náš kontinent má,“ uvedl Juncker. Kohla označil za „blízkého přítele“, „spojence“ a „velkého Evropana“. Evropa podle něj byla pro Kohla vždy „mírovým projektem“ a nikoli pouhou hospodářskou záležitostí.

Podle německé kancléřky Angely Merkelové byl Kohl správný muž na správném místě, když přišla příležitost ke znovusjednocení Německa. Chápal, že jde o historickou příležitost. „Bude se ještě dlouho studovat a obdivovat, jak odhodlaně a obratně Helmut Kohl a jeho spolupracovníci tehdejší příležitosti využili,“ míní Merkelová, podle níž šlo o vysoké státnické umění.  

„Helmut Kohl ovlivnil zásadně i mou životní cestu,“ poznamenala také žena, kterou kancléř přivedl do vysoké politiky a které se kvůli tomu přezdívalo „Kohlovo děvče“. „Jsem osobně vděčná, že žil,“ uvedla Merkelová.

Angela Merkelová a Helmut Kohl v roce 2000
Zdroj: Reuters

Předseda Evropské rady Donald Tusk Kohla označil za státníka, který pomohl znovusjednotit Evropu. Podle generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga byl exkancléř „opravdovým Evropanem“. 

Nesmazatelný zápis do německých dějin

Také němečtí politici oceňují zesnulého Helmuta Kohla jako kancléře znovusjednocení Německa a velkého Evropana. Nesmazatelně se podle nich zapsal do německých dějin. Na úmrtí sedmaosmdesátiletého velikána německé politiky 20. století reagují zástupci všech politických stran.

 „Zemřel skutečně velký Němec a především velký Evropan,“ uvedl německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel (SPD). „V Helmutu Kohlovi jsme ztratili velkého Evropana,“ uvedl v podobném duchu kandidát sociálních demokratů na kancléře Martin Schulz. „Přes všechny stranické hranice a rozdílné politické názory vzdává sociální demokracie Helmutu Kohlovi respekt a uznání za jeho životní politické dílo,“ podotkl dále.

„Truchlíme. #RIP #HelmutKohl,“ napsala na Twitteru Křesťanskodemokratická unie (CDU), které Kohl předsedal déle než kdokoli jiný. Ministr financí z této strany Wolfgang Schäuble Kohla ocenil jako velkého kancléře, kterému může být Německo vděčno.

„Odchází věčný kancléř a velký Evropan. Jeho zásluhy o německé sjednocení zůstávají,“ poznamenal Christian Lindner‏, šéf svobodných demokratů, tedy strany, která byla léta koaličním partnerem konzervativní unie CDU/CSU vedené Kohlem.

Uctivě se vyjadřují i lidé, kteří stojí na jiné straně politického spektra. „Helmut Kohl spolkovou republiku utvářel jako málokdo. Přes všechny politické rozdíly truchlíme dnes pro velkého Evropana,“ uvedl šéf opoziční Levice Bernd Riexinger. „Skláníme se ve velkém respektu,“ poznamenal zase předseda Zelených Cem Özdemir. „V Helmutu Kohlovi odešel velký Němec. Nechť odpočívá v pokoji,“ napsala předsedkyně Alternativy pro Německo Frauke Petryová.

Velká osobnost, uvedli čeští politici

Za velkou osobnost německé a evropské politiky označili Kohla na Twitteru také další politici včetně předsedy sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD). „Klíčový státník svobodného světa, který přispěl k pádu komunismu a překonání jeho následků,“ dodal k tomu předseda ODS Petr Fiala.

obrázek
Zdroj: ČT24

Kéž by se v Evropě znovu objevila trojice státníků jako byl on, Francois Mitterrand a Margaret Thatcherová, uvedl předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Podle místopředsedy KDU-ČSL, ministra zemědělství Mariana Jurečky byl Kohl výjimečný politik, který jako jeden z mála dokázal bourat zdi mezi lidmi a národy, stavěl mosty a sjednocoval.