Severní Koreu vyřešíme. Vsaďte se, ujistil Trump japonského premiéra

Americký prezident Donald Trump označil Severní Koreu za „světový problém“, který ale bude v určitém okamžiku vyřešen. V rozhovoru s japonským premiérem Šinzó Abem před zahájením summitu skupiny G7 Trump řekl, že si na to „může vsadit“.

„Moc na to myslíme… Je to velký problém, je to velký světový problém a bude to vyřešeno. V určitém okamžiku to bude vyřešeno. Na to si můžete vsadit,“ ujistil šéf Bílého domu předsedu japonské vlády.

Jaderné a raketové testy KLDR mají být podle italských médií jedením z hlavních témat sicilského summitu. Trump dává opakovaně najevo, že Pchjongjang považuje za vážnou bezpečnostní hrozbu.

Trump přichází na jednání představitelů skupiny G7
Zdroj: Reuters

Podle západních diplomatů budou šéfové sedmi velkých světových ekonomik kromě agresivního severokorejského chování hovořit i o situaci v Sýrii a Libyi a o válce v Afghánistánu. Státníci projednají stav světové ekonomiky a obchodu, problémy globálního oteplování a migrační tlaky.

V sicilské Taormině jedná skupina G7 (zdroj: ČT24)

Trump v Bruselu zatlačil na spojence, nálada v Taormině není ideální

Jednání skupiny G7 bývá podle agentury Reuters neformální, což odpovídá Trumpovu založení. Američtí diplomaté se prý budou snažit dvoustranné schůzky zkrátit, aby udrželi Trumpovu pozornost. Ani na Sicílii, stejně jako po celou dobu své devítidenní zahraniční cesty, prezident v rozporu s praxí většiny svých předchůdců nehodlá uspořádat tiskovou konferenci.

Ovzduší v Taormině poznamenává průběh čtvrtečního summitu NATO, při kterém prezident USA vyčinil spojencům za nedostatečné výdaje na obranu. Jeho výroky podle Reuters vnímá Evropa jako konfrontační; podle AP uštědřil Trump spojencům lekci, která byla přijata mrazivě.

Trump na svém prvním summitu NATO
Zdroj: Reuters

První Trumpova zahraniční cesta ve funkci se uzavře na Sicílii v sobotu. Začala na Blízkém východě návštěvou Saúdské Arábie, Izraele a Palestiny. Dále Trump pokračoval do Říma a Vatikánu a do Bruselu. 

Na summitu G7, který se koná za účasti nejvyšších představitelů Británie, Kanady, Francie, Německa, USA, Itálie a Japonska, není Trump jediným nováčkem. Poprvé se schůzky G7 účastní také francouzský prezident Emmanuel Macron, italský ministerský předseda Paolo Gentiloni a britská premiérka Theresa Mayová.