Vzkříšení TTIP? Trump prý obrátil a podporuje dohodu s celou EU

Americký prezident Donald Trump údajně přehodnotil svůj odpor k obchodním dohodám s Evropskou unií. Podle britského deníku The Times k tomu dospěl po neúspěšném vyjednávání jeho zástupců s jednotlivými státy. Nyní tak například prosazuje dohodu s celounijním blokem oproti separátnímu paktu s Velkou Británií.

Podíl na změně stanoviska prý měla hlavně německá kancléřka Angela Merkelová, která minulý měsíc v soukromém rozhovoru Trumpa přesvědčila, že vyjednání obchodní dohody USA s Evropskou unií bude snazší, než Bílý dům původně soudil.

Trumpova vláda údajně dospěla k názoru, že obchodní dohoda s EU, která by byla založena na bezcelní výměně zboží a služeb, je pro americké zájmy důležitější než smlouva s Británií, která Unii opouští. Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP), které Trump po volebním vítězství odmítal přijmout, může být podle britského listu znovu oživeno, případně mohou být předloženy nové návrhy.

EU je největším americkým obchodním partnerem. Hodnota loňského amerického vývozu dosáhla 270 miliard dolarů (6,8 bilionu korun), z EU americké firmy loni dovezly zboží za 417 miliard. Export z USA do Británie ve stejné době dosahoval hodnoty 55 miliard dolarů, dovoz 54 miliard.

Trump se při březnové návštěvě Merkelové své německé partnerky „desetkrát ptal, zda je možné dojednat obchodní dohodu (USA) s Německem. Pokaždé odpověděla, že jediným partnerem může být EU,“ napsal The Times s odvoláním na německé politiky. „Když se zeptal pojedenácté, konečně mu to došlo,“ dodal list.

Horizont ČT24 k americko-evropské dohodě o volném obchodu (zdroj: ČT24)

Před prezidentskými volbami Američané při jednání o TTIP s Evropou pokročili. Když ale Trump vyhrál, zdálo se, že dohoda je mrtvá. Šest stávajících nebo bývalých vyjednavačů z USA, EU a Británie však nyní potvrdilo, že Bílý dům svůj postoj upravil, napsal The Times.

Trump stihl jako jeden z prvních kroků v čele USA oznámit plán odchodu Spojených států z obchodního Transpacifického partnerství, tedy dohodu především s východoasijskými státy. Automobilkám také vyhrožoval vysokým clem, pokud nebudou vyrábět v USA.

Německý ministr financí: Spory Evropy s USA se zřetelně zmírnily

Také zástupci skupiny největších světových ekonomik G20 věří, že spory Evropy s USA o volný obchod se zmírnily. Německý ministr financí Wolfgang Schäuble věří, že otázka mezinárodního obchodu bude na letním summitu G20 vyřešena „nekonfrontačně“. Ministr to řekl po pátečním setkání se svým americkým protějškem Stevem Mnuchinem ve Washingtonu.

Wolfgang Schäuble dodal, že spory Evropy s USA o volný obchod, které se výrazně projevily minulý měsíc na zasedání finančních lídrů G20, se zřetelně zmírnily. Podle něj se tak rýsuje šance na „nekonfrontační řešení“ této otázky na červencovém summitu v Hamburku.