Zavrhli videohry, balet nebo zlaté zuby. Teď chce Turkmenistán vymýtit kouření

Už jedenáct let drží moc v Turkmenistánu staronový prezident Gurbanguli Berdimuhamedov a jeho rodina. Silně autoritářský režim svazuje obyvatele i turisty mnoha překážkami. Nyní se zaměřil na vymýcení kouření – už zkraje roku zakázal prodej cigaret a prohlašuje, že do roku 2025 chce zemi zbavit kouření úplně.

Omezováním tabáku a kouření chce bývalý dentista oficiálně bojovat za zdravý životní styl. „Prezident podporuje, aby lidé jezdili na kolech, a pořádá velké cyklojízdy po metropoli. Okolo Ašchabadu existuje takzvaná cesta zdraví, kam často vyhání i členy vlády nebo pracovníky státních úřadů. Je to pro ně tak trochu povinné,“ vysvětluje Slavomír Horák z Institutu mezinárodních studií FSV UK.

Už od roku 2013 fungoval v zemi plošný zákaz prodeje cigaret vždy během dubna – jako součást vyhlášeného měsíce proti kouření. Nyní jde boj proti tabáku ještě dál, přitom nemusí jít jen o ušlechtilou starost o zdraví národa.

„Tímto zákazem samozřejmě kouření nezlikvidujete, ale pouze se přesune na černý trh. Cena cigaret tím půjde nahoru a z toho samozřejmě může profitovat ten, kdo má obchod s tabákem dosud pod palcem – tedy prezidentova rodina,“ připomíná Horák.

Prezident Berdimuhamedov je v čele země od roku 2006
Zdroj: Reuters

Rodinný klan Berdimuhamedovů kontroluje také klíčovou část ekonomiky a zahraničního obchodu včetně vývozu zemního plynu. Nejcennější turkmenský artikl tvoří až 80 procent vývozu. Odběratelem je hlavně Čína, která však tlačí na snižování výkupních cen a turkmenské hospodářství na tom v posledních letech mírně ztrácí.

Silně represivní řízení státu se promítá také do turismu. Počet těch, kteří mohou zemi navštívit, čítá ročně pouhé stovky. Případný zájemce si musí zajistit přímé pozvání přes cestovní kancelář a připravit se na nedobrovolného průvodce, který mu – minimálně při výjezdu z metropole – bude neustále v dohledu.

„Pro turisty je to navíc poměrně drahé, protože musíte bydlet v oficiálních hotelích. Nějaké levnější varianty v podobě menších hotelů, hostelů nejsou možné,“ dodává Horák.

Obyvatelé Ašchabadu
Zdroj: Reuters

A tak se Turkmenistán honosí titulem jednoho z nejuzavřenějších států světa. Volby tam tento týden už podruhé obhájil zmíněný Berdimuhamedov, když oficiálně získal 98 procent hlasů.

Od osamostatnění počátkem 90. let se v této bývalé sovětské středoasijské republice konaly prezidentské volby popáté, poprvé ale do boje směly vyslat své kandidáty politické strany. Účast osmi Berdimuhamedových soupeřů je nicméně jen formální, protože všichni fakticky stojí za politikou stávajícího prezidenta.

Berdimuhamedov nastoupil do čela Turkmenistánu jako úřadující prezident v prosinci 2006 po úmrtí prezidenta Saparmurata Nijazova. Ten vládl středoasijskému Turkmenistánu železnou rukou více než 20 let. Právě za jeho úřadování byla zavedena řada zákazů – zapovězeno bylo například hraní videoher, balet, nošení vousů nebo zlaté výplně zubů. 

Turkmenistán
Zdroj: ČT24

Berdimuhamedov si loni změnou ústavy prakticky zajistil doživotní vládnutí. Parlament totiž jednomyslně zrušil věkové omezení prezidentských kandidátů a prodloužil mandát hlavy státu z pěti na sedm let. Na prezidenta dosud nesměly kandidovat osoby starší 70 let, což bylo prakticky jediné omezení, které Berdimuhamedovovi stálo v cestě k neomezenému vládnutí.

Prezident také v zemi postupně nastolil vlastní kult osobnosti. Složil vlasteneckou píseň, kterou v roce 2015 současně zpívalo více než 4000 lidí, což byl údajně světový rekord. První Berdimuhamedova báseň, jež byla okamžitě zhudebněna, ale nebyla jediným literárním počinem turkmenského prezidenta. Napsal 15 knih o koňských dostizích, lékařství a turkmenském umění, které jsou k dostání ve všech knihkupectvích.

Celou zemi také „zdobí“ obří portréty prezidenta nebo mešity nesoucí jeho jméno. Na centrálním náměstí v metropoli Ašchabadu má i svou sochu, která je vysoká šest metrů a pokrytá 24karátovým zlatem.

Obří sochu prezidenta pokrývá 24karátové zlato
Zdroj: Reuters

V roce 2013 mu na narozeninách zpívala americká zpěvačka Jennifer Lopezová, která ale později prohlásila, že by Berdimuhamedovi nikdy nezpívala, kdyby věděla, že se v jeho zemi porušují lidská práva. V Turkmenistánu také byla například zavedena povinná návštěva závodů v parkurovém skákání, což je velký prezidentův koníček.

Podle amerického časopisu The Foreign Policy je Berdimuhamedov pátým nejkrutějším vládcem na světě. Organizace Reportéři bez hranic zařadila Turkmenistán v žebříčku sestaveném podle svobody médií na 176. místo ze 178.