Tusk po osmihodinovém výslechu řekl, že případ údajné spolupráce špionů je zpolitizovaný

Více než osm hodin trval na prokuratuře ve Varšavě výslech bývalého polského premiéra a současného předsedy Evropské rady Donalda Tuska. Po skončení žádné podrobnosti nesdělil, podle listu Gazeta Wyborcza ale řekl, že záležitost je velmi zpolitizovaná. Tusk byl předvolán jako svědek v kauze údajné neschválené spolupráce polské kontrarozvědky s ruskou tajnou službou FSB.

Ke spolupráci mělo údajně dojít v roce 2010 krátce po nehodě polského vládního letadla u Smolensku a Tusk o ní dle prokuratury věděl. Tusk není v případu veden jako podezřelá osoba, pouze jako svědek.

Bývalý předseda vlády po výslechu upozornil, že nemůže ohledně vyšetřování sdělit žádné podrobnosti. Současně však zdůraznil, že „celá záležitost má mimořádně politický charakter“, napsala na svém webu Gazeta Wyborcza.

Původně měl Tusk vypovídat u soudu už v březnu, tehdy se ale omluvil kvůli povinnostem v Bruselu. Varšavské hlavní nádraží při jeho příjezdu zaplnili jeho stoupenci s vlajkami EU, kteří se překřikovali s příznivci vlády označujícími liberálního politika za zrádce národa. Pěšky pak Tusk přešel z nádraží do budovy prokuratury, kde podle médií výslech začal v poledne a skončil až po osmé hodině večer.

Tusk na výslechu ve Varšavě (zdroj: ČT24)

Mezi politiky hlásícími se k odkazu sedmi let vlád vedených Tuskem byla bývalá premiérka Ewa Kopaczová a další členové nyní opoziční Občanské platformy (PO), podle nichž by se Polsko mělo opět stát otevřenou a liberální zemí s proevropským kurzem.

Tuskovi příznivci provolávali hesla nesouhlasu s politikou předsedy vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslawa Kaczyńského, který se mimo jiné neúspěšně pokusil zabránit Tuskovu znovuzvolení šéfem Evropské rady.

Na Tuska čekala celá řada protestujících
Zdroj: Reuters/Kacper Pempel

Expremiér po příjezdu nepřímo kritizoval současnou vládu a celý případ označil za hon na čarodějnice. „Jsem velmi kritický k tomu, co se dnes děje v naší zemi, ale všechno je v rukou lidí,“ řekl podle agentury PAP Tusk krátce po příjezdu ve zjevné narážce na kroky konzervativní vlády PiS, která se snaží o silnější kontrolu některých demokratických institucí.

Deník Rzeczpospolita ve středu napsal, že se po ústavním soudu a dalších justičních institucích nyní chystá čistka i v nejvyšším soudu.

Někdejší lídr PO, který stál v čele polských vlád v letech 2007 až 2014, svědčil v případu vedeném proti bývalým šéfům vojenské kontrarozvědky (SKW). Ti byli obviněni ze spolupráce se zpravodajskými službami jiné země bez potřebného pověření předsedou vlády.

Podle některých polských médií jde mimo jiné o dohodu s Ruskem o výměně informací po leteckém neštěstí u ruského Smolenska, při němž v dubnu 2010 zahynul tehdejší polský prezident Lech Kaczyński a 95 dalších lidí.

„Vyšetřovatelé, potažmo vládní strana PiS - a především ministr obrany mají Tuskovi za zlé, že o spolupráci nevěděl a že polské bezpečnostní služby nepostupovaly v zájmu Polska. Dokonce padlo obvinění, že pracovaly s Rusy těsněji, než běžně spolupracují se spojeneckými tajnými službami,“ podotkl zpravodaj ČT Miroslav Karas.

Předseda vládnoucí PiS a bratr zesnulého prezidenta Jaroslaw Kaczyński Tuskově vládě připisuje část viny za katastrofu.

Kaczyńského blízký spojenec, ministr vnitra Antoni Macierewicz, podal na expremiéra v březnu trestní oznámení kvůli „diplomatické zradě“, neboť údajně uzavřel v souvislosti s tragédií s ruským prezidentem Vladimirem Putinem tajnou dohodu v neprospěch Polska.

Značná část polské společnosti ale označuje tato tvrzení za konspirační teorie motivované odvěkou rivalitou mezi Tuskem a Kaczyńským. 

Vydáno pod