Jaderné mocnosti si duply: Úplný zákaz netřeba, stačí nešíření

Zhruba 40 zemí včetně Spojených států, Británie a Francie se na půdě OSN nebude účastnit právě začínajícího jednání o celosvětovém zákazu jaderných zbraní. První fáze diskuzí potrvá do 31. března, druhé kolo bude pokračovat na přelomu června a července.

Cílem procesu, který nyní v OSN začíná, je zakázat výrobu, vývoj, držení i skladování jaderných zbraní podobným způsobem, jakým se mezinárodní společenství zřeklo chemického či biologického arzenálu.

Vytvoření světa bez nukleárních zbraní v roce 2014 iniciovala malá skupina států včetně Irska či Rakouska; Valné shromáždění OSN pak loni v prosinci dvoutřetinovou většinou vyslovilo souhlas se začátkem jednání.

obrázek
Zdroj: ČT24

S nynějším postupem nicméně nesouhlasí jaderné mocnosti, které poukazují na to, že cíle lze dosáhnout i v rámci mezinárodní smlouvy o nešíření jaderných zbraní. Zmíněné mocnosti proto také loni hlasovaly proti návrhu začít jednání.

Postoj států s jaderným arzenálem podpořila i Česká republika, která mimo jiné své hlasování proti jednání zdůvodnila tím, že proces bez podpory nukleárních velmocí by ničemu nepomohl.

Výbuchy jaderných zbraní
Zdroj: ČT24

O vytvoření světa bez jaderných zbraní hovořil při návštěvě Prahy v roce 2009 tehdejší americký prezident Barack Obama; jeho bezjaderná vize byla jedním z důvodů, proč v témže roce poměrně překvapivě dostal Nobelovu cenu za mír.

Nynější šéf Bílého domu Donald Trump kritizoval stav současné kapacity americké jaderné výzbroje, kterou chce modernizovat a rozšířit, dokud podle něj „svět ohledně jaderných bomb nepřijde k rozumu“.