PODÍVEJTE SE: Kalifornské pouště vzácně ožily, hrají všemi barvami

Kalifornie má za sebou podzim a zimu, kdy nebývale často pršelo. S přicházejícím jarem se tak nadšenci mohou těšit z pohledu na pouště, které hrají všemi barvami. Kvete tu nejvíc rostlin za poslední více než dekádu.

Největší květinový boom zažívá kalifornský park Anza-Berrego, kde vykvetly abronie okoličnaté a oblast tak září fialovou barvou. „Tohle bude velký rok. Pouštní lilie jsou úchvatné a další jednoletky už pomalu rostou,“ uvedl park na Facebooku.

Dechberoucí záběr pořídil třeba turista Michael Zandy, který se o svoje dílo podělil na Instagramu. „Minulý týden jsme zdolali kaňon, abychom pozorovali východ slunce a celý vršek fialově kvetl. Běžte se podívat, pokud můžete!“ vyzval veřejnost.

Asistentka manažera centra pečujícího o poušť Kathy DeMuncová sdělila listu National Geographic, že to, co lze v oblasti vidět v posledních dnech, je něco „zcela mimořádného“. „Takový květinový boom jsme tu neměli od roku 2005. Poušť skutečně ožila,“ podotkla pracovnice.

Kalifornii sužovala dlouhá léta sucha. Biologové z Univerzity California-Riverside ale předpovídali, že letošek bude jiný.

„Semena zasetá v pouštním písku pět, deset nebo třicet let reagovala na vlhko a vytvořila koberce plné žlutých, bílých a fialových květů,“ podotkl ekolog Cameron Barrows s tím, že současný trend bude pravděpodobně v dalších týdnech pokračovat.

Park Anza-Berrego leží asi dvě hodiny jízdy od San Diega. Kvůli vysokým teplotám odborníci turistům doporučují, aby se vyrazili podívat na květiny brzy ráno.

V loňském roce hrálo všemi barvami i proslulé Death Valley (Údolí smrti) ve východní Kalifornii, jedno z vůbec nejteplejších míst na Zemi.