Pytláci zabili nosorožce přímo v zoo u Paříže, roh mu uřezali motorovou pilou

Francii šokovalo brutální zabití nosorožce tuponosého v zoologické zahradě u Paříže. Pytláci čtyřleté zvíře třikrát střelili do hlavy a uřízli mu roh motorovou pilou. Bezvládného nosorožce, který dostal jméno Vince, našli ošetřovatelé v úterý ráno. Jde zřejmě o první případ, kdy pytláci zabili v Evropě nosorožce drženého v zajetí. Rohy se prodávají na černém trhu za milion korun i více.

Otřesný incident se udál v zoo Thoiry západně od francouzské metropole. Zatím není jasné, zda čin spáchal jeden pytlák, nebo jich bylo více. Pachatelé se vloupali do zoologické zahrady přímo do uzavřeného prostoru, kde žili tři nosorožci.

Vince zastřelili a uřezali mu jeden roh, přičemž načali i druhý roh, ten už ale nestihli dokončit, případně jim přestala fungovat pila, píše britský Independent. Podle listu by se pytláci možná snažili ukrást rohy i dalším dvěma nosorožcům – pětiletému Brunovi a 37leté Gracii, kteří jsou ale již v bezpečí a žádnou újmu neutrpěli.

Vince se narodil v září 2012 v zoo v Burgers v Nizozemsku. Byl jedním z 250 nosorožců v evropských zoo, kteří byli součástí šlechtitelského programu. U Paříže byl s Brunem od března 2015. 

Roh nosorožců je zrohovatělým výrostkem z pokožky, podobně jako nehty nebo kopyta obsahuje převážně keratin. Nosorožcům rostou rohy po celý život.

Na černém trhu se prodávají zhruba za milion korun. Každý měsíc proto zemře přibližně stovka zvířat. Poptávka v poslední době narůstá hlavně v Číně a státech jihovýchodní Asie, kde je prášek z nosorožčích rohů součástí tradiční medicíny.

Vietnamské přírodní léčitelství považuje prášek z rohu nosorožce za prostředek k léčení rakoviny. Takový účinek však prozatím nebyl prokázán. Rohy jsou také hojně využívány na Blízkém východě jako ozdobné rukojeti pro dýky. 

Jde zřejmě o první případ v Evropě, kdy se pytlákům podařilo zabít zvíře držené v zajetí. Ke krádežím rohoviny jinak dochází většinou během aukcí či různých výstav.

Zoo na Facebooku uvedla, že její zaměstnance událost šokovala, zejména pak Vincova ošetřovatele. K útoku došlo i přes nainstalované bezpečnostní kamery a fakt, že pět zaměstnanců žije přímo v areálu.

Nosorožec tuponosý je po slonovi druhý největší suchozemský savec. Jednu dobu byl na pokraji vyhynutí, ale v současné době jich žije ve světě kolem 20 tisíc.