Trump žádá Kongres, aby prošetřil Obamu za údajné odposlechy

Zprávy ve 23: Kauza údajných odposlechů v USA (zdroj: ČT24)

Úřad amerického prezidenta Donalda Trumpa požádal Kongres, aby vyšetřil údajné zneužití moci jeho předchůdcem Barackem Obamou. Trump v sobotu prohlásil, že jej Obama nechal odposlouchávat během loňské předvolební kampaně. Obamův mluvčí toto obvinění odmítl a Trump je nijak nedoložil.

Bílý dům se podle agentury AP obrátil na výbory federálního zákonodárného sboru, které se zabývají údajným ruským ovlivněním kampaně v Trumpův prospěch, aby prozkoumaly, zda Obama nepřekročil „vyšetřovací pravomoci exekutivy“. K tomu podle Trumpa mělo dojít, když jej Obama nechal v kanceláři v Trump Tower odposlouchávat. Další detaily odmítl Bílý dům zveřejnit.

„Zprávy o potenciálním politicky motivovaném vyšetřování, jež bezprostředně předcházelo volbám 2016, jsou velice znepokojující,“ uvedl v prohlášení mluvčí Bílého domu Sean Spicer. Četné dotazy novinářů směřující k detailům obvinění odmítl s tím, že se Trumpův úřad k věci nebude vyjadřovat až do doby, než její okolnosti prozkoumá Kongres.

Obamovi lidé obvinění důrazně odmítli s tím, že žádný prezident nemůže osobně nařídit odposlech. Podle amerických zákonů by musel soud dospět k závěru, že má co do činění s cizím agentem, než by mohl nařídit odposlechy v Trumpově newyorském mrakodrapu.

Bývalý ředitel amerických tajných služeb James Clapper
Zdroj: Reuters/Yuri Gripas

„Žádná taková odposlechová akce proti prezidentskému kandidátovi, jeho týmu či zvolenému prezidentovi vedena nebyla,“ řekl televizi NBC tehdejší šéf tajných služeb James Clapper, který funkci opustil s Obamovým lednovým odchodem.

Zatímco přední demokratičtí politici označují obvinění vůči exprezidentovi za falešná či směšná, republikáni se v souvislosti s Trumpovými slovy na adresu Obamy, který se během osmi let v úřadě vyhýbal jakýmkoli skandálům, spíš zdržují veřejných komentářů.