Fillon zatím bojuje dál. Proti kritice, straníkům i průzkumům

Tlak na Fillona roste i z vlastních řad (zdroj: ČT24)

Ve francouzské pravici mnohým dochází trpělivost, sám François Fillon jí má zatím na rozdávání. Ani na nedělním několikatisícovém mítinku v Paříži neřekl, zda v boji o Elysejský palác zůstává, nebo kvůli kauze své manželky odstoupí.

Ve Fillonově straně sílí hlasy pro jeho odstoupení kvůli skandálu kolem neoprávněných příjmů jeho manželky a dětí a několik významných osobností z republikánské strany se podle jednoho z představitelů strany chystá vydat prohlášení, aby Fillona nahradil bývalý premiér Alain Juppé.

Fillon byl původně favoritem voleb, o přízeň voličů ho však připravilo podezření, že jeho manželka a děti neoprávněně pobíraly příjmy jako parlamentní asistenti. Minulý týden se navíc ukázalo, že bude zřejmě obviněn ze zneužití veřejných financí.

Čelní činitelé Republikánů svolali na pondělí krizové jednání, kde se budou snažit situaci řešit. Rozhodnout musí do 17. března, kdy je uzávěrka kandidatur.

François Fillon
Zdroj: Reuters

Skandál propukl koncem ledna, kdy týdeník Le Canard enchaîné začal zveřejňovat informace, podle nichž Penelope Fillonová jako asistentka svého manžela a pak jeho kolegy v letech 1988 až 2013 od státu neoprávněně získala celkem 831 440 eur (22,5 milionu korun).

Podobné zaměstnávání není ve Francii trestné, ale je podezření, že tato práce byla fiktivní, což trestné je. Mnohé lidi také šokovala výše vyplacených peněz. Fillon tvrdí, že manželka pro něj vykonávala skutečnou práci, a pochybení odmítá. Kauzu označil za spiknutí vládních levicových sil.

Christian Estrosi, představitel Republikánů, který je také blízkým spojencem bývalého prezidenta Nicolase Sarkozyho, řekl televizní stanici BFM, že se spolu s dalšími kolegy, kteří mají vysoké postavení ve straně, chystá předložit prohlášení, ve kterém navrhnou, aby Fillona nahradil Juppé.

Fillona přišly podpořit do centra Paříže tisíce lidí
Zdroj: Reuters

Jeden z podporovatelů Juppého Jean Leonetti agentuře Reuters řekl, že Juppé v sobotu večer jednal o situaci se Sarkozym a nejspíš nastínil podmínky, za kterých by mohl Fillona nahradit. Jednou z nich je podle něj to, že Fillon výměnu podpoří.

Na shromáždění v centru Paříže přišly podle agentur Fillona podpořit tisíce jeho příznivců. Francouzská média spekulovala, že počet účastníků ukáže, jakou podporu Fillon má. Jeho přívrženci podle agentury Reuters doufali, že dorazí nejméně 45 tisíc lidí.

Průzkum agentury Ifop zveřejněný v sobotu ukázal, že 71 procent francouzských voličů si přeje, aby Fillon odstoupil. Klesla i podpora z jeho tábora, a to na 53 procent ze 70 procent před dvěma týdny.

Agentura Kantar Sofres-OnePoint pak v neděli zveřejnila předvolební průzkum, podle
kterého by Fillon neprošel do druhého kola. Naopak Juppé by podle tohoto
průzkumu v případě, že by ho nahradil, do druhého kola postoupil.

Francouzské prezidentské volby
Zdroj: ČT24