Wilders kvůli obavám o bezpečnost zrušil své předvolební mítinky

Nizozemský krajně pravicový politik Geert Wilders až do odvolání zrušil všechny veřejné akce své Strany pro svobodu (PVV). Učinil tak den poté, co nizozemská tajná služba kvůli údajnému vynášení informací suspendovala svého příslušníka, který byl součástí Wildersovy ochranky. Wildersova PVV v průzkumech před březnovými volbami dlouho vedla, v posledních dnech se na ní dotáhli lidovci premiéra Marka Rutteho.

„Krajně znepokojivé novinky. Dokud nebude známo vše o vyšetřování korupce, PVV pozastavuje všechny své veřejné aktivity (distribuci letáků),“ uvedl Wilders na Twitteru.

Zrušením předvolebních akcí Wilders reagoval mimo jiné na středeční oznámení nizozemské tajné služby, že postavila mimo službu svého příslušníka, který byl součásti týmu, jenž se staral o Wildersovu bezpečnost.

Geert Wilders
Zdroj: Reuters

Muž je podezřelý, že poskytoval utajené bezpečnostní informace kriminální organizaci. Podle nizozemského tisku šlo o „marockou zločineckou skupinu“. O povaze uniklých dat rozvědka neinformovala.

Marockého původu je údajně i suspendovaný člen tajné služby. List De Volkskrant o něm píše jako o Farisovi K. Podezřelý z vynášení informací byl tento muž údajně již v minulosti, kdy pracoval u policie v Utrechtu.

Wilders zahájil kampaň o víkendu v Rotterdamu - i zde kritizoval kriminalitu podle svých slov „marocké spodiny“. Loni v prosinci přitom shledal nizozemský soud Wilderse vinným z diskriminace a urážky Maročanů.

Krajně pravicový politik Wilders je především kvůli výrokům na adresu přistěhovalců, muslimů a islámu pod policejní ochranou už více než deset let.

Parlamentní volby se v Nizozemsku konají 15. března a Wildersova PVV by se podle předvolebních průzkumů mohla stát nejsilnější stranou v zákonodárném sboru. Šance, že se Wildersovi podaří sestavit vládu, je ale podle nizozemských analytiků mizivá.

Vydáno pod