Nizozemský premiér Rutte a populista Wilders jsou v průzkumech stále natěsno

Tři týdny před parlamentními volbami se v Nizozemsku dál smazává rozdíl mezi favority. Lidová strana premiéra Marka Rutteho těsně dotáhla dosud dominantní krajní pravici Geerta Wilderse. Ukazuje to průnik několika celostátních průzkumů. Nové složení sněmovny budou Nizozemci volit 15. března.

Analýza Peilingwijzer, kombinující výsledky průzkumů ze šesti různých agentur, odhaduje Wildersově Straně pro svobodu zisk 24 až 28 křesel ve 150členném sboru. Vládnoucí Lidová strana pro svobodu a demokracii by podle stejného šetření mohla mít mezi 23 až 27 křesly.

Podle televize NOS je statistická odchylka tak malá, že obě strany dosahují prakticky stejných výsledků. Pokud by se volby konaly nyní, procentuálně by Rutteho liberálové měli mezi 15 a 16 procenty, ultrakonzervativní Wilders by získal 15 až 17 procent.

Nizozemské volby jsou prvním z letošního ostře sledovaného tria hlasování. Později budou volit také lidé v Německu či ve Francii, kde se volí prezident.

Dosavadní premiér Rutte už v minulosti odmítl, že by uzavíral po volbách koalici právě s Wildersem. Poslední tečkou prý byla nevybíravá Wildersova slova na adresu Maročanů žijících v zemi.

Nizozemský soud ostatně v prosinci usvědčil Wilderse z diskriminace. Výstřední politik dlouhodobě vystupuje proti islámu.

Wildersova PVV a Rutteho VVD mají náskok nad velkou skupinou dalších menších stran. Po volbách to zřejmě bude znamenat složitá jednání o budoucí vládní koalici, kde má nynější premiér podle politologů větší šance na domluvu s partnery.

Wilders zahájil kampaň o víkendu v Rotterdamu, kde poznamenal, že možná koalice pěti nebo šesti stran bude nedemokratická, ale především velice nestabilní. „A tak budeme mít volby velice brzy znovu,“ předpověděl.

Geert Wilders
Zdroj: Reuters

Před několika dny také zmínil, že ostatní strany v parlamentu zapomenou na své předvolební sliby, podle nichž s ním nechtějí spolupracovat.

Přestože stav hospodářství není hlavním tématem letošních voleb, Rutte na něm chce doložit své úspěchy a zdůvodnit svou politiku ve prospěch evropské integrace pro dosažení „stability v nestabilním světě“. Z toho vychází i logo kampaně konzervativců: „Jednat. Normálně“. Patrná je i snaha představit se jako jediná rozumná alternativa populisty Geerta Wilderse.

Mark Rutte
Zdroj: Reuters

Rutte se v lednu pustil do předvolební kampaně otevřeným dopisem, v němž apeloval na přistěhovalce, aby respektovali nizozemské zvyky. Lidé, kteří to nedokážou, by měli ze země odejít, dodal. Podle médií se tak Rutte snaží přebrat Wildersovi co nejvíce voličů.

Člen Wildersova týmu údajně vynášel informace zločincům

Nizozemská tajná služba nyní suspendovala jednoho svého člena, který byl zároveň součástí týmu starajícího se o bezpečnost Wilderse. Podle úřadů existuje podezření, že dotyčný poskytoval citlivé informace neupřesněné kriminální organizaci.

Podrobnosti o mužově totožnosti tajná služba neuvedla, podle Reuters jen potvrdila spekulace médií, že je marockého původu. Wilders, který před nadcházejícími březnovými parlamentními volbami opakovaně kritizuje kriminalitu „marocké spodiny“ v zemi, incident na Twitteru odsoudil.

Geert Wilders
Zdroj: Reuters

„Proboha. Pokud nemohu slepě věřit (tajné) službě, která mě má chránit, pak nemohu pracovat,“ napsal Wilders.

Šéf tajné služby Erik Akerboom řekl, že podle zatím zjištěných informací nebyla Wildersova bezpečnost ohrožena. Dodal, že agent nebyl členem tělesné ochranky, ale týmu, jehož úkolem bylo prověřovat místa, která se politik chystal navštívit.