Trump oznámil, že nový dekret omezující imigraci vydá příští týden

Nový dekret proti imigraci vydá Trump příští týden (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump během čtvrteční tiskové konference oznámil, že nový dekret omezující imigraci vydá příští týden. Předchozím dekretem zakázal občanům sedmi převážně muslimských zemí vstup na území USA a dočasně pozastavil americké azylové programy. Účinnost dekretu ovšem na počátku února předběžně zablokoval federální soudce James Robart.

„Vydáme nový a velice komplexní dekret, který ochrání naše obyvatele,“ řekl Trump. O původním dekretu prohlásil, že jeho vydání bylo sice hladké, pak se ale administrativa střetla se špatným rozhodnutím soudu. Nový dekret podle šéfa Bílého domu bude odpovídat soudnímu verdiktu.

Rozdělení moci v USA
Zdroj: AFP

Trumpovo původní sporné migrační nařízení obratem napadl stát Washington u federálního soudu, který předběžně účinnost dekretu pozastavil. Ministerstvo spravedlnosti USA se proti verdiktu odvolalo, ale odvolací soud v San Franciscu odmítl blokaci zrušit. Projednávání sporu nyní odložil s tím, že počká na další vývoj. Očekává se, že spor nakonec skončí u nejvyššího soudu. 

Nový exekutivní příkaz se má podle zdrojů Bílého domu týkat výhradně cizinců ze sedmi postižených zemí, kteří do USA dosud nikdy necestovali a nemají americká víza. Nebude tedy nijak omezovat práva držitelů takzvaných zelených karet, kteří v USA žijí nebo vycestovali a chtějí se vrátit, napsala agentura AP.

„Prezident tak otevře cestu okamžité ochraně země, aniž by absolvoval další, pravděpodobně vleklý soudní spor,“ napsala agentura s odvoláním na dostupné informace o chystaném výnosu. Bílý dům je prý přesvědčen, že nový dekret nenarazí na žádné právní překážky.

Právníci se obávají dalších zmatků

Právní experti ale problémy nevylučují. Nový dekret se sice zaměřuje jen na občany sedmi převážně muslimských států, kteří v USA nikdy nebyli, může ale narazit na odpor pro podezření z náboženské diskriminace. Vláda ale podle amerických médií bude argumentovat tím, že prezidentské nařízení se týká jen části světové muslimské populace a navíc zahrnuje „nemuslimské“ občany sedmi postižených zemí.

Jessica Levinsonová, profesorka na právní škole v Los Angeles, je přesvědčena, že Trump hlavní problémy kritizovaného původního dekretu v novém nařízení odstraní. „Nakonec to ale stejně skončí u soudu,“ řekla novinářům.

Expert Texaské univerzity Stephen Vladeck je téhož názoru. „Washington a Minnesota, tedy státy, které první Trumpův dekret soudně napadly, udělají totéž s revidovaným nařízením. Bude to doopravdy zmatek; zřejmě se bude opakovat chaos, jehož jsme byli svědky v minulých dnech,“ prohlásil Vladeck.