Ukrajinci se stěhují do Polska. Ve Wroclawi už jich dnes žije přes padesát tisíc

Do Polska přijelo za čtyři roky víc než milion Ukrajinců (zdroj: ČT24)

Tisíce Ukrajinců opouští každý měsíc svou zemi. Míří do Evropské unie, kde chtějí začít nový život. Většina přijíždí do sousedního Polska, kde jsou vítáni na tamním pracovním trhu. Loni navíc přinesli do polského rozpočtu na daních v přepočtu 65 miliard korun.

Do Polska přijelo za čtyři roky víc než milion Ukrajinců. Ve Wroclawi je jich přes padesát tisíc, každý dvanáctý obyvatel města má pas východního souseda. „Celou dobu vidíme růstovou tendenci, vidíme to na počtu lidí, kteří k nám během čtyř let přišli,“ potvrzuje ředitelka Centra sociálního rozvoje Dorota Feliksová. 

Ukrajinci zaplňují volná pracovní místa po Polácích, kteří zase po statisících odjeli na západ. „Opravdu už začínala scházet pracovní síla, takže všichni Ukrajinci - ti, kteří studují, i ti, kteří pracují, jsou ve Wroclawi velmi srdečně vítáni,“ dodává primátor Wroclawi Rafal Dutkiewicz.  

Dělníci, plavčíci i specialisté

Loni do města přijelo o sto procent víc Ukrajinců než rok před tím. Nejvíce pracovních příležitostí nacházejí ve stavebnictví, kromě toho pak v zemědělství a ve službách.

Například devatenáctiletá Julia Novikovová přijela studovat vysokou školu. Práci si ve Wroclawi našel i její otec a sourozenci, brzy dorazí i matka. „Mám tu větší perspektivu. Myslím, že úroveň vzdělání je tu vyšší, v každém případě je to krok vpřed,“ je přesvědčená Julia, která si přivydělává v restauraci v aquaparku.

Julia Novikovová
Zdroj: ČT24

Ukrajinci pracují i v pokladně anebo jako plavčíci. „Pracuje u nás asi 200 lidí, přičemž téměř dvacet procent jsou zaměstnanci z Ukrajiny,“ podotýká vedoucí aquaparku Anna Fedorczaková.

V Polsku je o ně stále velký zájem. „Situace je už dramatická, protože některé velké stavby v Polsku stojí kvůli absenci absolventů středních technických škol,“ upozorňuje prezident Svazu podnikatelů a zaměstnavatelů Cezary Kaźmierczak. „Na Ukrajině není zrovna stabilní situace, práce je málo. Tady je o hodně lépe, je to Evropa,“ podotýká dělník Alexej.  

Ukrajinci nepracují v Polsku jen jako dělníci, pokladní a uklízečky, ale i jako specialisté. Jedním z nich je Andrej Horsev. Ve Wroclawi založil firmu a shromažďuje informace potřebné k podnikání na Ukrajině. Zaměstnává přitom dalších deset krajanů. „Tady mohou pochopit cizí mentalitu a existenci různých názorů na život a rozdíly v náboženství,“ myslí si ředitel společnosti 908 Horsev. 

Andrej Horsev
Zdroj: ČT24

Zatímco na pracovním trhu jsou bezproblémové vztahy, jinak je tomu mezi politiky. Ti ukrajinští reagovali ostře na pálení ukrajinské vlajky polskými nacionalisty při listopadových oslavách nezávislosti ve Varšavě. Polská strana zase na ničení polských hřbitovů na Ukrajině. Problémy na nejvyšší úrovni tak trvají. 

Vydáno pod