Republikáni zahájili proces zrušení Obamacare. Nemají náhradu, zuří demokraté

Kongres v režii republikánů začal pracovat na zrušení Obamacare (zdroj: ČT24)

Dolní komora amerického Kongresu zahájila kroky ke zrušení zdravotní reformy, za kterou roky bojoval končící prezident USA Barack Obama. Republikánští poslanci dali výborům pokyn k přípravě legislativy, která zrušení pojistného programu umožní. Demokraté ale varují, že odpůrci reformy dosud nepředložili žádnou alternativu.

Obamacare? Experiment, který nevyšel, říká vlivný republikán

Kontroverzní reforma dosluhujícího prezidenta, která měla zajistit chudým Američanům přístup ke zdravotní péči, se zřejmě stane první obětí nastupující Trumpovy administrativy. Pro republikánskou většinu v Kongresu je zrušení veřejného zdravotního pojištění prioritou.

„Experiment nevyšel. Zatímco tady mluvíme, ten zákon se hroutí. Musíme zakročit dřív, než se to ještě zhorší. Je to víceméně záchranná mise,“ podotkl předseda Sněmovny reprezentantů Paul Ryan.

Rezoluci podpořilo 227 členů Sněmovny reprezentantů – 198 jich bylo proti. Výbory by tak měly do dvou týdnů předložit návrhy zákonů, které spornou reformu odstraní. Dolní komora tím navázala na čtvrteční obdobné rozhodnutí Senátu.

„Kongresu to dává legislativní nástroje, které potřebujeme, abychom zrušili a nahradili Obamacare. Je to zásadní první krok, abychom ulevili Američanům, kteří mají kvůli tomuto zákonu potíže,“ poznamenal Ryan.

Republikáni považují Obamův program veřejného zdravotního pojištění za příliš nákladný. Stát podle nich nemá právo zavádět podobná opatření, protože škodí volnému trhu. Demokraté ale kritiku odmítají.

„Když jste průměrný Američan, který se snaží zaopatřit rodinu, nemáte možnost dávat si peníze stranou na zdravotní spořicí účet,“ zdůraznil poslanec Demokratické strany Steny Hoyer.

Republikáni se teď musí rozhodnout, které části Obamovy legislativy zruší, čím ji nahradí a jak se postarají o dvacet milionů lidí, kteří díky šest let staré reformě získali přístup ke zdravotní péči. Donald Trump chce plán předložit co nejdřív po nástupu do úřadu, k čemuž dojde už 20. ledna.

Odborníci varují před chaosem

Spěšné zrušení Obamacare může podle řady amerických expertů vyvolat chaos, který povede ke krachu zdravotních pojišťoven a k nákladným zásahům státu. Ještě větší škody podle nich může způsobit zbrklá náhrada.