Izraelci se snaží najít recept, jak ubránit veřejnost před nákladními auty proměněnými ve zbraň

Izrael truchlí nad ztrátou mladých vojáků. Pokračuje vyšetřování teroristického útoku, který je připravil o život (zdroj: ČT24)

Podle izraelské policie rodina palestinského teroristy, který v neděli v Jeruzalémě zavraždil čtyři mladé vojáky, o chystaném útoku věděla. Pět jejích členů zatkla. Tamní i evropské tajné služby se snaží najít recept, jak ubránit veřejnost před nákladními auty proměněnými ve zbraň.

Hádku od pouliční rvačky s policií dělí v Jeruzalémě jen pár sekund. Nervozita mezi Palestinci a posílenými izraelskými hlídkami je cítit na každém kroku. Nedělní teroristický útok se zapsal jako nejkrvavější od začátku vlny individuálního palestinského teroru před rokem a půl.

„Pokračuje vyšetřování, které se snaží zjistit, jakým způsobem se sem terorista dostal i jak získal náklaďák. Zatkli jsme devět lidí, včetně pěti jeho příbuzných,“ sdělil Micky Rosenfeld, mluvčí izraelské policie.

Nervozita mezi Palestinci a posílenými izraelskými hlídkami je cítit na každém kroku.
Jakub Szántó

Kolem domu útočníka jsou dál izraelští pohraničníci. Bezpečnostní služba Šin Bet zatím neprokázala napojení na teroristické organizace, i když premiér Netanjahu mluví o inspirací Islámským státem.

„Mimo jiné stopujeme sociální sítě jako Facebook. V mnoha případech se pak dá odhalit potenciální útočník,“ dodal brigádní generál Šlomo Brom, expert na izraelskou bezpečnost.