Unie nepoleví, prodloužila hospodářské sankce vůči Rusku o půl roku

Evropská unie prodlouží o půl roku své hospodářské sankce uvalené na Rusko. Rozhodli o tom šéfové států a vlád Unie na summitu v Bruselu, sdělili diplomaté. EU zavedla restrikce vůči Moskvě předloni kvůli ruským aktivitám na Ukrajině.

Sankce pokrývají velkou část ruské ekonomiky, zejména bankovní sektor a ropný a obranný průmysl. V první řadě ale omezují ruský přístup na finanční trhy. Unie opatření spojuje s ruským přístupem k řešení situace na východě Ukrajiny a podílem na plném prosazení mírových dohod z Minsku.

Události, komentáře k závěrům unijního summitu (zdroj: ČT24)

Rusko loni v odvetě na uvalené sankce zakázalo dovoz některých druhů evropského zboží. Ruské ministerstvo zahraničí už dříve označilo unijní snahy ovlivnit sankcemi „principiální“ ruskou politiku za pomýlené a pokrytecké.

Události: Zástupci EU na summitu řešili sankce, Aleppo i migraci (zdroj: ČT24)

„V chování EU, která se snaží ‚potrestat' Rusko za to, co na něm nezávisí, ale na čem se sama podílí, zjevně chybí logika,“ uvedla ruská diplomacie. Situace na Ukrajině by byla podle Moskvy jiná, kdyby EU přiměla Kyjev plnit mírové dohody.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko rozhodnutí prodloužit sankce přivítal. „Jsem upřímně vděčný za neochvějnou jednotu a solidaritu evropských vůdců při obnově ukrajinské suverenity a územní celistvosti, včetně Krymu,“ řekl. 

Podle českého premiéra Bohuslava Sobotky je třeba, aby Brusel a Washington v otázce sankcí spolupracovaly. „Požádal jsem zástupce Evropské komise, aby docházelo ke komunikaci a koordinaci s novou americkou administrativou, protože si myslím, že pokud postup vůči Rusku má být účinný, tak by měl být založen na obdobném postupu Evropy a Spojených států,“ řekl.

Boje v Donbasu mají skoro 10 tisíc obětí

Kyjev a Západ obviňují Moskvu z vojenské podpory separatistů. EU uvalila na Rusko i různé další sankce. Osoby narušující ukrajinskou územní celistvost mají zmrazený svůj evropský majetek a zakázané cesty do Unie. Omezeno je i obchodování s anektovaným Krymem.

Konflikt na východě Ukrajiny si od dubna 2014 vyžádal už více než 9600 mrtvých. Ačkoliv mezi oběma stranami bylo několikrát dohodnuto příměří, přestřelky přetrvávají. Armáda a povstalci se obviňují z používání těžkých zbraní, které měly být už dávno staženy z fronty.

Před vážnou bezpečnostní situací v Donbasu varovalo nedávno i NATO. Vybavení, které by podle mírových dohod z Minsku vůbec na místě být nemělo, způsobí každý den stovky výbuchů, sdělil šéf Aliance Jens Stoltenberg.

„Ozbrojenci těšící se ruské podpoře nadále omezují volný pohyb pozorovatelů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), v některých případech se sami pozorovatelé stali cílem útoku,“ řekl Stoltenberg. OBSE podle něj nyní dokáže sledovat jen 13 procent těžkých zbraní, které u ní byly registrovány.

  • Summit Evropské unie souhlasil se zárukami, které by měly Nizozemsku umožnit ratifikaci asociační dohody s Ukrajinou.
  • Nizozemský premiér Mark Rutte žádal záruky, že ratifikace asociační dohody s Ukrajinou není formální krok na cestě ke členství země v EU - tedy, že ratifikace neznamená pro Kyjev postavení kandidátské země - a že Unii nezavazuje k vojenské pomoci Kyjevu.
  • Taková ujištění mají jeho zemi jako poslednímu členskému státu Unie umožnit ratifikaci významné dohody i přesto, že proti takovému kroku se letos v dubnu vyslovili nizozemští voliči v právně nezávazném referendu. Podle premiéra Marka Rutteho to ale „nebude snadné“ a nic není jisté