Fico: EU musí z jednání o odchodu Británie vyjít vítězně

Evropská unie musí vyjít z jednání o takzvaném brexitu úspěšněji než Británie. Brexit nemůže být dobrým příkladem pro další rozbíjení EU, řekl na konferenci o budoucnosti EU a o postavení zemí visegrádské čtyřky slovenský premiér Robert Fico. Zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem podle něj může Evropu posílit.

„Největší prohrou Evropské unie bude, když vyjednávání s Británií skončí tak, že vítězem tohoto vyjednávání bude Británie. To bude nejlepší příklad pro další členské státy Evropské unie, aby uvažovaly o tom, jak dělat do budoucna svá vlastní rozhodnutí v podobě nějakých referend,“ řekl Fico.

Slovenský premiér očekává, že rozchod s Británií bude bolestivý. „Koho to má bolet? Má to bolet nás, Evropskou unii? My jsme vyhnali Británii?“ položil si Fico řečnickou otázku.

Podle Fica není možné, aby si Londýn při jednáních o uspořádání vztahů s EU po brexitu vybíral pouze výhody a horší věci přenechal EU. „Pokud chce Británie přístup na evropský trh, tak jen za podmínky, že zachová čtyři základní svobody, které dnes Evropská unie má. O těchto čtyřech svobodách nebude Evropská unie vyjednávat, nelze ustoupit,“ uvedl Fico, jehož země nyní předsedá Radě EU.

Ví Británie, co chce? Nejsem si jist, říká Fico

Referendum o vystoupení Británie z EU slovenský premiér označil za příklad nezvládnutí vnitropolitické agendy v Británii. „Nejsem si jist, zda Británie ví, co chce, pokud jde o vyjednávání s Evropskou unií. Není ani zřejmé, kdy dojde k notifikaci článku 50,“ řekl Fico. Článek 50 lisabonské smlouvy upravuje vystoupení členské země z EU.

Britská premiérka Theresa Mayová chce proces odchodu Británie z EU zahájit do března příštího roku. Vrchní soud v Londýně ovšem rozhodl, že kabinet k takovému kroku potřebuje souhlas parlamentu.

obrázek
Zdroj: ČT24

Fico také řekl, že zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem může být velkou šancí na posílení EU.

„Pokud dojde ke snížení angažovanosti (USA) v evropském prostoru, bude to muset urychlit nová rozhodnutí Evropské unie v bezpečnostních otázkách. Příliš mluvíme o tom, jakými globálními hráči chceme být, a přitom globálními hráči nejsme. Nejsme schopni ani zasáhnout v Sýrii, nejsme schopni udělat nic pro změnu některých konfliktů,“ řekl slovenský premiér.

Vydáno pod