Silné zemětřesení ve střední Itálii zničilo řadu budov, otřesy pocítil i Řím

V Itálii opět napáchalo škody silné zemětřesení (zdroj: ČT24)

Střední Itálii postihla ve středu večer série otřesů. První silné zemětřesení o síle 5,4 stupně bylo v provincii Macerata. Podle zpráv Úřadu civilní ochrany bylo bez obětí. Následoval ovšem další otřes, o síle šesti stupňů, píše Reuters. To se blíží ničivému zemětřesení z letošního srpna. V některých obcích se zřítily budovy, okna se třásla až v Římě. Facebook už aktivoval funkci Safety Check.

„Situace je nepřehledná, na postižená místa dorazily záchranné týmy. Zasaženy byly hlavně malé vesnice s 300 až 600 obyvateli. Situace je zhoršená také tím, že velice silně prší,“ konstatoval redaktor italské televize RAI Josef Kašpar.

Epicentrum prvních otřesů, které přišly krátce po 19:00, bylo u malé obce Castelsantangelo sul Nera, která leží v provincii Macerata (region Marche) asi sto kilometrů jižně od Ancony. První snímky ukazují zničené budovy ve Vissu.

Oblast hlásí dva zraněné. „Bylo to velmi silné zemětřesení, apokalyptické. Lidé křičí v ulicích a jsme bez proudu,“ sdělil starosta obce Ussita Marco Rinaldi. Některé silnice byly uzavřeny, místní školy zůstanou ve čtvrtek zavřené, uvedl zpravodaj BBC.

Zhruba ve stejné lokalitě měly epicentrum i druhé otřesy o dvě hodiny později. Cítit byly i v metropoli Římě. „Pohybuje se nábytek, slyšíte lidi na ulici, jak začínají křičet a mají strach,“ popsal situaci Kašpar. Otřesy pocítili lidé i ve Florencii nebo v severoitalském Bolzanu, které je vzdálené od ohniska přes 600 kilometrů.

Americká geologická služba nejprve uváděla hodnotu 6,4 stupně Richterovy škály, pak ji korigovala na šest stupňů. Hloubka byla v případě silnějšího zemětřesení kolem dvaceti kilometrů.

Seismolog Aleš Špičák uvedl, že nelze odhadnout, kdy udeří další, připomněl ale, že v oblasti se třese země často.

Krátce po 19. hodině středoevropského času zaznamenali seismologové otřesy i v dalších městech regionu Marche, mimo jiné v Ascoli, Anconě či Fabrianu. Tísňové linky zaznamenaly četná volání.

Starosta vesnice Castelsantangelo sul Nera Mauro Falcucci uvedl, že zatím nemá zprávy o obětech, ale že se v obci zřítily budovy a vypadl elektrický proud. Zemětřesení zaznamenali i v Římě, který je od epicentra vzdálen asi 170 kilometrů. Agentura ANSA uvedla, že byla evakuována budova ministerstva zahraničí. 

Do zasažených obcí dorazili záchranáři
Zdroj: ČTK/AP/Matteo Crocchioni

Otřesy byly podle agentury ANSA cítit i ve městech L'Aquila či Rieti, která byla postižena ničivým zemětřesením letos 24. srpna brzy ráno. Tehdejší otřesy o síle 6,2 stupně, které měly epicentrum u města Accumoli v provincii Rieti, si vyžádaly 298 obětí a téměř čtyři stovky zraněných.

Několik budov se ve středu zřítilo i v městečku Amatrice, které bylo nejhůře postiženo při srpnovém zemětřesení. „Spadly některé budovy, ale jen ty, které byly již poškozeny před dvěma měsíci,“ řekl agentuře ANSA starosta Amatrice Sergio Pirozzi. Dodal, že ale mezi obyvateli opět zavládl strach.

Kolem 2900 lidí bylo v srpnu nuceno opustit své domovy. Řada z nich žila v nouzových stanových táborech, kde bydleli při nočních teplotách kolem deseti stupňů. Do měsíce je vláda začala stěhovat do průběžně zbudovaných dřevěných novostaveb. Celkově ztratilo střechu nad hlavou přes deset tisíc lidí; většina ale našla místo buď u příbuzných nebo v penzionech či klášterech.