Zemřel nejdéle vládnoucí monarcha světa, thajský král Pchúmipchon Adundét

Thajsko se ponořilo do smutku. Zemřel král Ráma IX. (zdroj: ČT24)

Ve věku 88 let zemřel thajský král Pchúmipchon Adundét. Úmrtí monarchy, který dlouhodobě čelil vážným zdravotním potížím, potvrdil královský palác. Panovník korunovaný jako Ráma IX. absolvoval minulý víkend v nemocnici několik zákroků a od té doby zůstal napojen na umělou ledvinu a plíce. Premiér Prajutch Čan-Oča uvedl, že se novým králem stane Rámův jediný syn, princ Mahá Vatčirálongkón.

„Jeho Veličenstvo odešlo pokojně v nemocnici Siriraj,“ oznámil královský palác. Pchúmipchon Adundét, který Thajsku vládl 70 let, zemřel krátce před čtvrtou hodinou odpolední místního času.

V době oznámení úmrtí přerušily všechny thajské televize program, aby v přímém přenosu odvysílaly záběry z nemocnice a jejího okolí, kde stovky lidí vyjadřovaly nad smrtí krále lítost. „Thajci ztratili člena rodiny, nejbližšího člověka, kterého v životě měli. Mnoho generací Thajců nepoznalo jiného krále. Již za svého života byl vnímán jako ztělesnění boha na Zemi a pro řadu Thajců je těžko uvěřitelné, že už není,“ popsal situaci český velvyslanec v Thajsku Vítězslav Grepl.

Pchúmipchon Adundét
Zdroj: Reuters

Zemi čeká 30 dní státního smutku, během nichž budou zakázány jakékoli oslavy, upozornil premiér. Na všech úřadech budou po celou dobu vlajky na půl žerdi. Dohromady má oficiální smutek trvat celý jeden rok.

„Zítra bude tělo krále Rámy IX. přepraveno do královského paláce a podle dřívějších zvyklostí lze očekávat, že se pohřeb bude konat po uplynutí dlouhého období, možná až jednoho roku,“ upozornil Grepl.

Nejdéle sloužící hlavou státu je nyní Alžběta II.

Pchúmipchon Adundét nastoupil na trůn 9. června 1946 po zavražděném bratru Ánandovi Mahidolovi. Pátého května 1950 byl korunován jako Ráma IX. Se sedmi desítkami let strávenými na trůně byl nejdéle vládnoucím monarchou světa. Nyní tento primát přebírá 90letá britská královna Alžběta II., která letos oslavila 64 let panování.

Krále ve středu navštívily jeho čtyři děti, včetně korunního prince, který se kvůli otcově zdravotnímu stavu vrátil ze zahraničí. Šéf vládnoucí vojenské junty v týž den zrušil plánovanou návštěvu provincie na východě země se zdůvodněním, že se připravuje na přijetí u korunního prince.

Thajci truchlí pro svého krále
Zdroj: Reuters

V zemi kvůli stále se zhoršujícímu zdravotnímu stavu krále citelně rostla nervozita. Stovky lidí se začaly srocovat před nemocnicí, kde byl panovník hospitalizován. Většina z nich chodila oblečená v růžové a žluté barvě, což jsou podle dvorních astrologů monarchovy šťastné barvy. Spekulace ohledně králova zdraví také oslabily thajskou měnu - bát. 

Pchúmipchon Adundét byl mezi obyvateli velmi vážený a v politicky výbušné době po svržení premiérky Jinglak Šinavatrové, po němž se chopila moci armáda, byl vnímán jako symbol kontinuity politického systému. Majestát královské rodiny je chráněn jedním z nejpřísnějších zákonů na světě.

Následník trůnu, princ Mahá Vatčirálongkón, zdaleka nedosahuje stejné úrovně oddanosti poddaných jako jeho otec, k čemuž přispěla i jeho lehkomyslná minulost či pokus o otcovo svržení a převzetí trůnu.

  • Oficiální titul Rámy IX.: Velký král Siamu, velký ochránce, znamenitá síla země, moc nemající sobě rovnou, nejvěhlasnější z rodiny Mahidol, útočiště lidí.
  • Narodil se 5. prosince 1927 v Cambridgi v americkém státě Massachusetts jako třetí dítě siamského prince Mahidola, který tam právě studoval medicínu. Dostalo se mu nejlepšího vzdělání v Thajsku a ve Švýcarsku, kde na univerzitě studoval technické vědy. Po nikdy zcela objasněné smrti svého bratra se nečekaně v roce 1946 ujal vlády. Dokončil studia v Lausanne (přestoupil na práva a politické vědy) a do Thajska se vrátil v roce 1950. Oženil se a poté usedl na trůn jako král Ráma IX.
  • Devátý král z dynastie Čakrí, která vládne zemi od roku 1782, prakticky neměl politickou moc - pouze jmenoval předsedu a nejvýše 14 dalších členů Tajné rady, která byla jeho poradním orgánem. Za jeho panování se v Thajsku vystřídalo 26 vlád.
  • V 70. letech králova intervence přiměla k odchodu do exilu tři militantní diktátorské vůdce, kteří chtěli potlačit studentské demonstrace. Také v roce 1991 přinutil k odstoupení generála Sučindu Kraprajúna, který krvavě rozehnal pouliční protesty. „Demokracie britského střihu je pro nás nejlepší,“ prohlásil. Politické vztahy v Thajsku se ovšem západním parlamentním demokraciím dlouho ani nepodobaly, a tak král také využíval svou „slabost pro vládu silné ruky“.
  • Jako starající se vládce už od začátku panování většinu času dohlížel na rozvojové projekty, od pasterizace mléka, přes rozvoj alternativních zdrojů energie až po zavlažování suchých oblastí. V roce 1992 dostal zlatou medaili Programu OSN na ochranu životního prostředí.
  • Všestranně nadaný král miloval jazz, jachting a malování. Rád komponoval a hrál na saxofon a klarinet, přes 30 let měl svůj orchestr, hrál s Ellingtonem, Goodmanem i Armstrongem. Ve Švýcarsku bruslil a lyžoval, pak přešel na plavání a jachting. V této disciplíně dokonce v roce 1967 zvítězil na IV. hrách jihovýchodní Asie.