Tajné služby smí sledovat komunikaci, odsouhlasili Švýcaři

Šándor o pravomocích švýcarských tajných služeb (zdroj: ČT24)

Švýcaři ve víkendovém referendu podpořili zákon, který zplnomocňuje tajné služby k dohlížení nad telefonickou komunikací a aktivitami na internetu. Předlohu schválil parlament už loni. Hlasování si pak vynutilo několik stran poukazujících na možné nebezpečné důsledky, které v roce 2013 odhalil v USA bývalý spolupracovník tamních tajných služeb Edward Snowden.

Zákon reaguje na sérii teroristických atentátů v Evropě. Švýcarské zpravodajské služby směly doposud shromažďovat jen veřejně dostupné informace, případně ty, které už měly k dispozici jiné orgány. Podle vlády ale není možné tímto způsobem reagovat na nové hrozby.

„Podle mých zkušeností v žádné západoevropské tajné službě nic takového není – ty pravomoce jsou podstatně větší. Je tam ale vždy prvek soudní moci, která dohlíží na to, aby tyto pravomoci nebyly zneužity proti občanům dané země,“ konstatoval bývalý náčelník Vojenské zpravodajské služby ČR Andor Šándor.

Podle průzkumu ústavu gfs.bern vyslovilo se zákonem souhlas 66 procent hlasujících. „Zřejmě to, co prováděla zpravodajská služba, nebylo dostatečné k tomu, aby měli představu o tom, jakým způsobem lze preventivně bránit tomu, aby především islámští teroristé páchali trestné činy,“ prohlásil Šándor.

Švýcaři v referendu také odmítli zvýšení důchodů a občanskou iniciativu ohledně „zelené ekonomiky“, jež požaduje snížení spotřeby přírodních zdrojů.