Rakušané si volbu prezidenta zopakují 4. prosince

Rakušané si zopakují volbu prezidenta 4. prosince. Termín schválila dolní komora parlamentu s tím, že budoucí hlavu státu budou moci přitom nově vybírat už šestnáctiletí Rakušané. Znovu se tak utkají vítězové prvního kola na jaře – Alexander Van der Bellen ze strany zelených a člen pravicové Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Norbert Hofer.

Původně se měly volby konat 2. října. Kvůli technickým problémům s volebními obálkami pro korespondenční hlasování jsou ale nyní definitivně odloženy na 4. prosince, jak už dříve rozhodl ministr vnitra Wolfgang Sobotka.

  • Problémy způsobil nekvalitní lepicí proužek na obálkách určených ke korespondenční volbě. Přitom platí, že pokud se po odeslání obálka s hlasovacím lístkem rozlepí, musí volební komise hlas prohlásit za neplatný, protože existuje možnost, že s lístkem po příslušném voliči manipuloval ještě někdo jiný.
  • Nevhodný mohl být podle odhadů více než milion volebních obálek, které jednotlivé rakouské obce již obdržely. Objevily se v několika spolkových zemích, naposledy v Salcbursku. Firma, která obálky vyrobila, se k záležitosti dosud odmítala vyjádřit.

Zároveň se rozšíří seznam voličů, aby budoucí hlavu státu mohli vybírat i občané, kteří v den voleb dovrší 16 let věku.

Sobotka vyčíslil náklady samotného posunutí termínu voleb na dva miliony eur (54 milionů Kč). Už dříve rakouské úřady odhadly, že uspořádání opakovaného druhého kola bude stát deset milionů eur (270 milionů Kč).

Vadné obálky se objevily v několika spolkových zemích, naposledy v Salcbursku. Problém způsoboval nekvalitní lepicí proužek na obálkách určených ke korespondenční volbě.

Právě nesrovnalosti při sčítání korespondenčních hlasů vedly k tomu, že FPÖ napadla květnové druhé kolo voleb, v němž Hofera o 30 863 hlasů těsně porazil Van der Bellen. Soud následně hlasování zrušil.