Obří exploze na Mysu Canaveral: Vybuchla raketa soukromé společnosti SpaceX

Na americkém Mysu Canaveral explodovala nepilotovaná raketa Falcon 9 soukromé společnosti SpaceX. Nikdo nebyl zraněn. SpaceX mluví o „anomálii“, příčinu havárie teprve zjišťuje. Při rutinním testu byla zničena raketa i satelit, který měl být v sobotu dopraven na oběžnou dráhu.

K výbuchu došlo ve čtvrtek v odpoledních hodinách. Testování motorů předcházelo plánovanému sobotnímu startu z Mysu Canaveral. Raketa měla vynést na oběžnou dráhu izraelský satelit Amos-6.  

Tato nehoda je velice kuriózní. Nepamatuji se, kdy naposledy vybuchla raketa ještě na startovní rampě, spadá to do začátků kosmické éry.
Jan Kolář
ředitel České kosmické kanceláře

Komunikační satelit pro Facebook měl podle expertů hodnotu více než 200 milionů dolarů. Díky němu měli mít širokopásmové připojení k internetu rozsáhlé oblasti v subsaharské Africe. Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg hovoří o „hlubokém zklamání“. „Stále jsme odhodláni dostát našemu poslání každého připojit (k síti) a budeme pokračovat v práci, dokud každý nebude mít možnosti, jež tato družice skýtala,“ napsal Zuckerberg na svém profilu.

„U rakety Falcon 9 se několik dní před startem vždy testují krátkým zážehem motory prvního stupně. Každý stupeň se natankuje palivem a okysličovadlem. Jde o rutinní proceduru,“ vysvětlil Michal Václavík z České kosmické kanceláře.

Nad Floridou právě přechází tropická bouře Hermine, což mohlo k nehodě přispět, uvedla některá média. Václavík si ale nemyslí, že jde havárii spojovat s počasím.

BEZ KOMENTÁŘE: Výbuch rakety SpaceX (zdroj: APTN)

Podívejte se, jak vypadá situace nyní : 

Agentura AP uvádí, že exploze byla natolik silná, že se otřásly i budovy několik kilometrů vzdálené. Explozí byla celá série, trvaly asi pět minut. Nyní oblast zahaluje oblak černého kouře. V okolí exploze zní sirény.

Lidská chyba, nebo technické potíže, říká expert o možných příčinách

Po uhašení plamenů a zajištění bezpečnosti dorazí na místo výbuchu vyšetřovatelé. „Jsou tři možnosti – buď to byla lidská nedbalost, nebo chyba techniky na raketě, případně pozemní techniky,“ konstatoval Václavík s tím, že pokud by byla chyba na raketě, znamenalo by to větší problémy, protože by musely být odloženy další starty až na několik měsíců.

„První indicie ukazují, že se něco stalo v dosahu nádrže s kapalným kyslíkem ve druhém stupni. Tam bylo patrně ohnisko, odkud se rozšířil požár. Co to způsobilo, se ale neví,“ podotkl ředitel České kosmické kanceláře Jan Kolář. Podle něj je společnost SpaceX dost silná na to, aby havárii ekonomicky přežila.

Radarové snímky ukazují oblak kouře:

Naposledy explodovala na Mysu Canaveral raketa Falcon 9 loni v červnu, kdy měla na oběžnou dráhu vynést nákladní loď Dragon se zásobami pro Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). Příčinou byl tehdy patrně únik hélia. Experti následně strávili odstraňováním problémů několik měsíců a snažili se raketu vylepšit.

Neřekl bych, že se společnosti SpaceX nedaří, startů je několik do roka a teď se to sešlo, že jsou dva (nezdary) relativně blízko za sebou, ale pak je období, kdy se třeba pět let nic nestane. Tak to prostě je.
Michal Václavík
Česká kosmická kancelář

SpaceX má s NASA smlouvu v hodnotě 1,6 miliardy dolarů. Od zahájení mise v roce 2012 se jí podařilo dovézt náklad v pořádku už v desítkách případů. Vědci původně počítali s tím, že by motory v prvním stupni mohli využít přinejmenším ke čtyřiceti opakovaným startům bez zásadních oprav.

Dragon je v současné době jediným nákladním plavidlem, které je určeno k opětovnému přistání na Zemi. Evropské i ruské zásobovací lodě při návratu po vstupu do atmosféry shoří.

Soukromá kosmická loď Dragon společnosti Space-X
Zdroj: ČT24

Americká vesmírná agentura NASA musí od ukončení programu raketoplánů v roce 2011 využívat k dopravě astronautů na ISS ruské lodě Sojuz. Za jednu osobu zaplatí kolem 63 milionů dolarů (1,5 miliardy korun). Proto investovala 6,8 miliardy dolarů do vývoje pilotovaných lodí společnostmi SpaceX a Boeing a doufá, že američtí astronauti jimi začnou létat do konce roku 2017.

SpaceX – Space Exploration Technologies Corporation, je americká technologická společnost působící v aerokosmickém průmyslu, kterou v roce 2002 založil Elon Musk, mimo jiné spoluzakladatel platebního systému PayPal a společnosti Tesla Motors. Společnost vyvinula raketové nosiče Falcon 1 a Falcon 9, kosmickou loď Dragon a začala s komerčním vypouštěním telekomunikačních družic. Dále vyvíji těžkou nosnou raketu Falcon Heavy a pilotovanou variantu lodi Dragon. Dle Muska má být cílem společnosti významně snížit náklady na cestu do vesmíru a tím umožnit lidstvu kolonizaci Marsu.