Trump v Mexiku hájil právo stavět zeď. O platbě prý nepadla řeč

Republikánský uchazeč o Bílý dům Donald Trump znovu prosazoval svůj kontroverzní plán postavit zeď při hranicích s Mexikem – kterou chce jižnímu sousedovi USA naúčtovat. Svou vizi hájil tváří v tvář mexickému prezidentu Enriquemu Nietovi. Šlo o napjatě sledované setkání vzhledem k Trumpovým výrokům právě vůči Mexičanům a jejich přistěhovalectví.

Během kampaně Trump o mexických migrantech opakovaně mluvil jako o drogových dealerech a násilnících, při cestě v Mexiku ale volil opačná slova. „Mám o Mexičanech dobré mínění. Jsou to skvělí lidé,“ řekl s tím, že při svém podnikání zaměstnal mnoho Mexičanů, kterým „nemohl nic vytknout“ a uznával jejich „smysl pro hodnoty a komunitu“.

S prezidentem Nietou prý mluvili o řešení ilegální imigrace, přičemž Trump nadhodil nutnost „zabezpečit hranice, včetně práva na vybudování fyzické bariéry či zdi“. Na způsob placení se prý ale řeč nedostala, naopak se probíral boj s drogovými kartely nebo ekonomické vazby.

Oznámení o mexicko-americké hranici v Tichuaně
Zdroj: Reuters

Sám Nieto v minulosti Trumpovy výroky přirovnal k hitlerovské rétorice. Při schůzce se prý snažil vyzdvihovat miliony Mexičanů, kteří pracují v USA legálně, znamenají přínos a kvůli tomu si zaslouží respekt. Mexická vláda chce podle něj dobré vztahy s americkým prezidentem, ať už jím bude kdokoliv.

Trump dorazil do mexické metropole jen několik hodin před zásadním projevem na téma boje proti ilegální imigraci, který se chystá pronést v arizonském Phoenixu. Pro Trumpa je to jedno z klíčových témat kampaně. Republikánský kandidát na začátku kampaně v době primárek řekl, že hodlá vyhostit všech odhadovaných 11 milionů lidí, kteří ve Spojených státech žijí nelegálně. Nicméně v poslední době – ve snaze získat na svou stranu více umírněných voličů - naznačil, že je ochoten zmírnit své stanovisko.

Donald Trump
Zdroj: Reuters

Mexický prezident pozval na schůzku Trumpa stejně jako jeho demokratickou sokyni Hillary Clintonovou, která se k pozvánce zatím nevyjádřila. Trumpova návštěva však vyvolala prudce negativní reakce od části veřejnosti i politiků, včetně bývalých prezidentů Felipeho Calderona či Vicenteho Foxe, podle nichž Peňa Nieto neměl muže s otevřeně nepřátelskými postoji do země zvát. Mnohým vadí, že se Trump nikdy neomluvil za to, že Mexičany během kampaně před primárkami označil za násilníky a zločince.

Trump trvá na stavbě zdi na hranici USA s Mexikem (zdroj: ČT24)