Francouzský ministr Macron rezignoval, chce se zaměřit na boj o Elysejský palác

Francouzský ministr hospodářství Emmanuel Macron podal demisi, jeho funkci převezme ministr financí Michel Sapin. Macron, jak s odvoláním na jeho spolupracovníky informovala francouzská média, se chce nyní plně věnovat své kandidátské kampani před prezidentskými volbami, které v zemi proběhnou příští rok.

Dosavadní francouzský ministr hospodářství Macron se svou demisí definitivně rozchází se socialistickou vládou premiéra Manuela Vallse, se kterou měl dlouhodobé spory.

Politik, který není členem Socialistické strany, založil v dubnu vlastní politické hnutí pod názvem En marche! (Vpřed!).

Po oznámení demise se nehodlá hned prohlásit za prezidentského kandidáta, aby nebyl označován za strůjce jakéhosi spiknutí proti prezidentovi Hollandovi, upozornil list Le Figaro.

Průzkumy veřejného mínění dávají bývalému investičnímu bankéři naději na třetí místo ve volbě po bývalém premiérovi Alainu Juppém a vůdkyni krajně pravicové Národní fronty Marine Le Penové. Těsně za ním je pak bývalý prezident Nicolas Sarkozy.

Postavení současného prezidenta Francoise Hollanda je dlouhodobě beznadějné. Svou další kandidaturu navíc podmínil snížením nezaměstnanosti, ta přitom stále stoupá.