Kauza e-mailů Clintonové nekončí. Krátce před volbami ministerstvo zveřejní tisíce nových souborů

Americké ministerstvo zahraničí zkoumá téměř 15 tisíc dříve neznámých souborů elektronické pošty bývalé ministryně zahraničí Hillary Clintonové. Ministerští právníci chtějí e-maily zveřejnit v polovině října, tedy krátce před prezidentskými volbami. V nich se Clintonová 8. listopadu utká s republikánským kandidátem Donaldem Trumpem.

Elektronickou poštu, kterou Clintonová jako členka vlády rozesílala ze soukromého e-mailu, zkoumají vyšetřovatelé na základě žaloby, kterou podala konzervativní nevládní skupina Judicial Watch. Vyšetřovatelé z FBI předtím kauzu odložili a trestní stíhání nedoporučili. Uvedli jen, že exministryně si počínala „nesmírně lehkomyslně“.

Zatím podle ministerských právníků není jasné, kolik z objevených 15 tisíc souborů je služebních a kolik soukromých. Clintonová už loni odevzdala vyšetřovatelům 55 tisíc souborů elektronické pošty, z nichž většina byla zveřejněna. Podle agentury AP není vyloučeno, že nově objevená část obsahuje i kopie e-mailů, jejichž obsah už je znám.

Organizace Judicial Watch chce, aby e-maily byly zpracovány co nejrychleji a zveřejněny do měsíce. Podle ministerských úředníků ale může být první část publikována nejdříve v polovině října.

Clintonová podle vyšetřovatelů přes soukromý e-mail odeslala nebo přijala řadu tajných informací, přestože lze podle vládních nařízení podobnou poštu rozesílat jen přes bezpečnostně zajištěné kanály. Exministryně ale tvrdila, že její pošta žádná utajovaná data neobsahovala.