Migranti si sexuální útoky vymýšlejí, hájil australský ministr detenční centra

Žadatelé o australský azyl zadržovaní v detenčních zařízeních na ostrově Nauru lžou o sexuálních útocích a sebepoškozování, prohlásil australský ministr přistěhovalectví Peter Dutton. Odmítl tak vlnu kritiky, která se spustila na hlavu australských úřadů po zveřejnění uniklých zpráv o situaci na Nauru britským listem The Guardian.

Celkem 2000 uniklých záznamů hovoří o zneužívání zejména mladých dívek, ale i sebepoškozování kvůli údajně špatným životním podmínkám v australských detenčních zařízeních.

Zprávy se měly týkat období mezi lety 2013 až 2015, podle Duttona byla ale většina obvinění hlášena už dříve. Ministr celou situaci bagatelizoval. „Nebudu tolerovat žádné sexuální zneužívání. Ale byl jsem informován o falešných obviněních ze sexuálního napadení. Lidé platili převaděčům, aby se dostali do naší země,“ řekl ministr rádiu 2GB.

„Někteří lidé dokonce došli tak daleko, že se poranili, aby se dostali do Austrálie. Někteří určitě podali falešná obvinění, aby se sem dostali,“ je přesvědčen Dutton. Premiér Malcolm Turnbull odmítl požadavek Zelených, aby celou věc prošetřila královská komise.

Australské detenční zařízení
Zdroj: Reuters/AAP/Eoin Blackwell

Komisařka pro lidská práva Gillian Triggsová tvrdí, že zadržovat žadatele o azyl na Nauru je „ilegální“, „nemorální“ a „neudržitelné“. „Většinu zpráv o incidentech vytvořili profesionálové. Nepozorujeme žádný posun. Je to prostředí plné tajností, nemůžeme do těchto zařízení dostat další reportérky,“ kritizovala Canberru obhájkyně lidských práv.

Mezi lety 2012 a 2013 prudce vzrostl počet migrantů, kteří do Austrálie připluli po moři. Desítky z nich zahynuly, tehdejší vláda proto zavedla tvrdá opatření, aby žadatele o azyl odstrašila – mimo jiné obrací lodě mířící k pobřeží.

Pokud migrant dorazí do Austrálie, je zadržen a poslán do detenčních center na Nauru, kde pobývá kolem 500 běženců, nebo na ostrově Manus v Papui-Nové Guineji, kde zůstává přes 800 lidí a mluví se o uzavření centra. Utečenci v zařízeních čekají, dokud není jejich žádost přijata, nebo naopak odmítnuta.