Sexuální útoky, sešitá ústa, upálení: Migranti v australských centrech trpí traumaty

Na veřejnost se dostaly zprávy o masivním zneužívání v australském detenčním zařízení na ostrově Nauru. Celkem dva tisíce nahlášených incidentů se týkají sexuálního násilí na ženách, ale i sebepoškozování a jiných druhů násilí, které způsobují migrantům traumata. Zprávy zveřejnil britský list Guardian. Australská vláda se brání s tím, že u řady incidentů jsou obvinění nepotvrzená.

Mezi lety 2012 a 2013 prudce vzrostl počet migrantů, kteří do Austrálie připluli po moři. Desítky z nich zahynuly, tehdejší vláda proto zavedla tvrdá opatření, aby žadatele o azyl odstrašila – mimo jiné obrací lodě mířící k pobřeží.

Pokud migrant dorazí do Austrálie, je zadržen a poslán do detenčních center na Nauru, kde pobývá kolem 500 běženců, nebo na ostrově Manus v Papui-Nové Guineji, kde zůstává přes 800 lidí a mluví se o uzavření centra. Utečenci v zařízeních čekají, dokud není jejich žádost přijata, nebo naopak odmítnuta.

Loď s uprchlíky mířícími do Austrálie
Zdroj: ČTK/AP/Firdia Lisnawati

Firmy, které centra provozují a starají se o bezpečnost migrantů, jsou povinny hlásit případné incidenty. Autory uniklých zpráv z období květen 2013 až říjen 2015 jsou zaměstnanci zařízení včetně stráže nebo učitelů.

Oběťmi jsou hlavně děti a mladé ženy

Znepokojující je přitom skutečnost, že se velká část incidentů týká zneužívání dětí. V jedné zprávě je zmíněna situace, kdy ochranka svítila mladé dívce na genitálie, když se snažila močit. Jiná pak hovoří o dítěti, které trpí nočními můrami plnými krve a smrti a jež touží po sebevraždě.

Detenční zařízení na ostrově Nauru
Zdroj: ČTK/AP/Rick Rycroft

Dvě desítky zpráv popisují sexuální útoky na mladé ženy. Citována je například žena, která tvrdí, že si ji řidič autobusu snažil fotit, aby mohl později u snímků masturbovat.

Podle dalších hlášení jsou uprchlické dívky často osahávány svými spolužáky a migranti musejí výměnou za cigarety poskytovat sexuální služby.

Běženci
Zdroj: ČTK/AP

V dokumentech jsou popisovány i stovky případů sebepoškozování. Jeden z žadatelů o azyl si prý vyšil na ruku tvar srdce a nedokázal vysvětlit, proč to udělal. Jiná migrantka si zase vyřezala do hrudi jméno manžela, který žije v Austrálii, poté, co jí bylo zakázáno nechat si udělat tetování.

Případy sebepoškozování v australských detenčních táborech přitom nejsou nic nového. Agentura AP připomíná, že někteří žadatelé o azyl se v minulosti na protest pořezali, spolykali chemikálie nebo si sešili ústa. Nedávno se na Nauru pokusilo několik běženců upálit na protest proti tvrdé australské přistěhovalecké politice.

Vládě Nauru věříme, vzkázala Canberra

„Je důležité si uvědomit, že mnohé z těchto zpráv o incidentech stojí na nepotvrzených obviněních,“ reagoval mluvčí australského odboru cizinecké a pohraniční ochrany s tím, že zprávami se zabývá policie na Nauru.

Canberra prý nadále podporuje vládu Nauru v tom, aby se starala o zdraví, bezpečnost a převoz uprchlíků. Australský stínový ministr obrany Richard Marles ale kritizoval kabinet v Canbeře za nedostatek transparentnosti a nezávislého dohledu nad děním na Nauru.

Vydáno pod