Drak znovu ve vesmíru. Muskovo vizionářství se šíří i na orbitu

Jak se plní hi-tech sny bez hranic (zdroj: ČT24)

Ambice momentálně nejslavnějšího vizionáře světa Elona Muska dosáhla další mety – rovnou té vesmírné. Zásobovací loď Dragon jeho společnosti SpaceX se připojila k Mezinárodní vesmírné stanici. Dovezla tam přes dvě tuny nákladu včetně zařízení pro testování DNA na oběžné dráze. V budoucnu by přitom Musk chtěl lidskou posádku dopravit až na Mars.

SpaceX podnikatele Elona Muska vyvíjí rakety schopné opětného použití, které sníží náklady letů do vesmíru. Podle představitele firmy Hanse Koenigsmanna jeden z navrácených a renovovaných prvních stupňů chce společnost použít k novému vypuštění už letos na podzim.

Mezi nákladem, s nímž Dragon dosedl k mezinárodnímu orbitálnímu komplexu, byl i první ze dvou spojovacích adaptérů o průměru 2,4 metru, které v budoucnu umožní snadnější kotvení vesmírných lodí soukromých společností u ISS. Americká vesmírná agentura NASA tyto adaptéry potřebuje instalovat před tím, než na stanici začnou dopravovat astronauty vedle ruských lodí i nové americké. S prvním startem se počítá příští rok.

Elon Musk
Zdroj: Reuters

Loď na ISS doručila i první ze dvou dokovacích prstenců - ten má v budoucnů umožnit komerční přepravu astronautů na vesmírnou stanici a zpět. NASA od toho upustila před pěti lety - Rusům za službu platí 70 milionů dolarů za každého člena posádky.

SpaceX připravuje pro dopravu posádek pilotovanou verzi Dragonu a společnost Boeing nový aparát CST-100 Starliner. Kromě toho i NASA chystá svou loď Orion.

Dragon vyrazil k ISS i s prvním zařízením pro testování DNA na oběžné dráze. Přístroj je podle NASA schopen identifikovat mikroby, diagnostikovat choroby, posuzovat zdravotní stav posádek, a dokonce prý i detekovat život založený na DNA kdekoli ve Sluneční soustavě.

Loď na vesmírnou stanici dovezla i mikroby a houby ze zakázané oblasti Černobylu, které dokáží pohltit radiaci, což souvisí s ochranou lidí během dlouhých letů. „Ty mikroby jsou zajímavé tím, že vznikly po havárii v Černobylu, a mají tedy vypracovanou rezistenci vůči radiaci,“ uvedl ředitel České kosmické kanceláře Jan Kolář v Událostech, komentářích.

Jak cestovat na Mars

Musk věří, že jeho vesmírná loď bude za devět let schopna přistát na Marsu s lidskou posádkou. Slíbil také, že v září poodhalí svůj podrobný plán kolonizace Marsu.

Začátek éry pro cestování lidí na Mars vidí nejdříve v polovině příští dekády, tedy v roce 2024. „Bude třeba opravdu veliká raketa,“ podotkl. První zkouška rakety Falcon Heavy je naplánována na podzim, tento termín se ale už několikrát posouval.

Dragon na Marsu
Zdroj: SpaceX/Reuters/SpaceX

Už dříve Musk poodhalil, že by chtěl v roce 2018 vyslat na Mars loď bez posádky. Vnitřní prostor modulu lodi Red Dragon (Rudý drak) ovšem není větší než kabina většího osobního automobilu, takže v takovýchto podmínkách lidé nemohou cestovat dál než na Měsíc. „Na dlouhé lety by to nebyla žádná legrace,“ uvědomuje si podnikatel.

S plánem dostat lidi na rudou planetu přišla i nizozemská organizace Mars One. Kontroverzní projekt ovšem počítá s tím, že půjde jen o jednosměrný let, délku přežití po přistání odhaduje na 68 dní. Do užšího výběru v soutěži o letenku se dostala i jedna Češka.

Podle plánu se má za dva roky k Marsu vydat první průzkumná sonda, v letech 2022 rovery, které připraví zázemí a vybudují základny. A v roce 2024 (po devítiletém výcviku a sedmiměsíční cestě) i první čtyři lidé. Následně má být na planetu vysílána čtyřčlenná posádka každé dva roky.