Kyberterorismus ohrožuje každého. Rusko je supervelmoc, říká expert

Jaeger: Kyberterorismus ohrožuje zcela každého (zdroj: ČT24)

Kyberprostor jako další dimenze, kde hrozí střet s nepřítelem. To je jeden z hlavních závěrů varšavského summitu NATO. Aliance se proto hodlá na takové situace důsledně připravovat. Kyberprostor tak nově přibude k oblastem jako země, vzduch, voda a vesmír. Podle amerického experta na kyberbezpečnost Jima Jaegera je Rusko právě v této oblasti supervelmocí.

„Právě za sebou máme boj proti ruským útočníkům na ústředí Demokratické strany ve Washingtonu… Analyzovali jsme ten malware (škodlivý program určený k napadení počítače - pozn. red.), analyzovali jsme tu cestu a je jasné, že jsou to dvě ruské skupiny, které jsou pevně navázány na ruskou vládu, žádní lidé na volné noze,“ říká expert na kyberbezpečnost a dřívější vedoucí pracovník NSA.

Jaeger si velmi pochvaluje zejména mezinárodní spolupráci. „Je velmi obtížné najít, identifikovat a potom zatknout hackery pouze na základě jednoho nebo dvou útoků. Forenzní firmy mezinárodně spolupracují s policií a to pomáhá tomu, že dokážeme tyto lidi zatknout,“ dodává.

V současné době podle něj existuje mnoho různých nových hrozeb, které se objevily až v posledních několika letech. „Velmi dobrým příkladem mohou být programy, které požadují výkupné. To jsme tu před třemi, čtyřmi lety neměli,“ upřesňuje s tím, že napadáni bývají už naprosto všichni – od jednotlivců, přes malé či velké firmy až po nemocnice nebo armády.