Střílet, či nestřílet? Policisté mají na osudové rozhodnutí často zlomek vteřiny

Po úmrtí dalších dvou černochů zbraní policisty ve Spojených státech opět vyvstala diskuse o vysokém počtu podobných případů a roli rasismu. Pravidla pro ozbrojené policisty určil v 80. letech minulého století americký nejvyšší soud. Střílet na podezřelého smí jen tehdy, jsou-li v přímém ohrožení, nebo pokud jsou ohroženi ostatní. Rozhodnout ale musejí sami – a často skutečně vmžiku.

Policisté opakují, že rozeznat nebezpečí je složité. „Máme zlomek vteřiny na rozhodnutí o životě a smrti. Když rozhodnu špatně, už se třeba nevrátím domů k rodině,“ konstatovala policistka z Ohia Nakia Jonesová.

Podle nejvyššího soudu se musí zákrok vždy posuzovat z úhlu policisty na místě činu. Šokující úterní záběry z Louisiany přesto ukazují na pochybení.

Dvoučlenná hlídka šla zkontrolovat muže poté, co někdo nahlásil, že je ozbrojený. V rozporu s předpisy ale nepočkala na posily. „Použití střelné zbraně je v tomto konkrétním případě zpochybnitelné,“ podotkl odborník na trestní právo Darrin Porcher.

Podobné vyšetřování běží v Minnesotě. Ve středu večer šel na živě na Facebook přenos, jak policista při silniční kontrole zastřelil řidiče, který podle svědkyně sahal pro doklady. „Jejího blízkého právě zastřelil policista. Policista je na jedné straně auta, adrenalin z něj tryská až do stropu, ale ta žena trpělivě opakuje informace do telefonu. Ten policista se měl chovat profesionálně, ne svědkyně!“ upozornil Porcher.

USA: Policie má střílet jen v případě ohrožení (zdroj: ČT24)

Úřady připouštějí, že musí nastat změna. „Znovu se zaměříme na výcvik, opětovná školení, na dohled,“ přislíbil guvernér Louisiany John Bel Edwards. Školení budou muset brát v úvahu i rasový kontext.

Každá třetí oběť policejní střelby je totiž černé barvy pleti, ačkoliv v populaci je Afroameričanů jen 13 procent. Mezi nejkřiklavější případy posledních let patří zabití dvanáctiletého Tamira Rice, který si hrál s plastovou pistolí, zabití Michaela Browna ve Fergusonu a Erika Garnera v New Yorku.

obrázek
Zdroj: ČT24

Případy vyvolaly velké rasové protesty, které Amerikou zmítaly týdny. Poslední případy vedly k masakru v Dallasu, kde zřejmě jeden odstřelovač zabil pět policistů a dalších sedm zranil. K úhoně přišlo i několik civilistů.