Střelec z Dallasu byl válečný veterán. Jednal zřejmě sám

Střelec, který v Dallasu zabil pět policistů a dalších sedm zranil, zřejmě jednal na vlastní pěst a nepatřil k teroristům. Útočníkův motiv byl zřejmě rasistický. Americký prezident Barack Obama se kvůli situaci v zemi vrací o den dřív z návštěvy Evropy. Podle něj Amerika po nedávných incidentech není tak polarizovaná, jak někteří tvrdí. Střelba začala ve čtvrtek ve chvíli, kdy lidé protestovali proti smrti dvou černochů při policejních kontrolách.

Na policisty pálil pětadvacetiletý černoch Micah Johnson – bývalý ženista, který sloužil šest let u armády, z toho jeden rok strávil v Afghánistánu. Policie ho zabila v garážích pomocí robota, který na místo dopravil výbušninu. V souvislosti s incidentem zadržela i další tři lidi. Jejich role ale zatím není jasná.

Střelec vyjednavačům údajně řekl, že jeho cílem jsou bělošští policisté. Vyšetřovatelé potvrdili, že střílel jediný muž. „V tuto chvíli se zdá, že zde byl jeden střelec, který neměl žádné spojení s jakoukoli mezinárodní teroristickou organizací, ani se žádnou neinspiroval,“ prohlásil už dříve americký ministr vnitřní bezpečnosti Jeh Johnson.

V mnoha státech kvůli dallaskému incidentu zdvojnásobili počet strážníků na hlídce a zvýšili přítomnost v ulicích.

Policii v Dallasu zaměstnalo i pátrání po výbušninách. Útočník totiž krátce před smrtí policisty varoval, že po městě rozmístil nálože. Policie proto centrum uzavřela a vyzvala všechny obyvatele, aby nechodili do práce. V jeho bytě podle BBC našla materiál pro výrobu výbušnin, pušky a bojový časopis.

Tisíce lidí opět vyšly do ulic

Motiv útočníka ale dál hýbe americkou společností. Do ulic několika amerických měst v pátek opět vyšly tisíce lidí, kteří demonstrovali kvůli smrti dvou černochů zastřelených tento týden při policejních kontrolách. Největší protest zažila Atlanta, davy demonstrantů se ale objevily i v New Yorku, Filadelfii, San Francisku a Phoenixu. Protesty byly nenásilné.

Čin střelce z Dallasu ale odsuzují všichni včetně organizátorů protestů. „Ani v našich nejdivočejších snech bychom si nepomysleli, že naše snaha zachránit životy povede k tomu, že jiní lidé o život přijdou. Odsuzujeme konání, které připravilo o život pět policistů a sedm zranilo,“ reagoval organizátor protestů Dominique Alexander.

Zhruba tisícovka lidí protestovala ve Phoenixu proti policejnímu násilí
Zdroj: ČTK/AP/Ross D. Franklin

Americký prezident Barack Obama zkrátí kvůli střelbě o jeden den svůj pobyt v Evropě, a vynechá tak původně plánovanou zastávku ve španělské Seville. Na začátku příštího týdne navštíví Dallas, kam ho pozval starosta Mike Rawlings. Jedním z faktorů, které k násilnostem v USA přispívají, je podle Obamy dostupnost zbraní. To podle něj vedlo i k zabití černocha policií v Minnesotě.

„Zatím přesně nevíme, co se stalo v Minneapolis (ve státě Minnesota), ale víme, že ve voze očividně byla legální zbraň, což nějakým způsobem vedlo k tragické události,“ řekl Obama.

O střelci, který zabíjel v Dallasu Obama řekl, že to byl vyšinutý člověk, který nereprezentuje americké černochy. „Byl to těžký týden,“ podotkl.

Smrt dvou černochů, kteří tento týden zemřeli při policejních zásazích, začalo ve čtvrtek vyšetřovat federální ministerstvo spravedlnosti. V Minnesotě byl několika výstřely při dopravní kontrole ve středu zabit Philand Castile, kterého policisté zastavili kvůli rozbitému světlu. V Louisianě o den dříve zemřel Alton Sterling, jehož policie kontrolovala na základě anonymního oznámení, že má zbraň.

Oba incidenty, stejně jako mnoho podobných v minulosti, vyvolaly pochybnosti o přiměřenosti policejního zásahu. Největší debaty o policejním násilí způsobilo zabití Erika Garnera v New Yorku a Michaela Browna ve Fergusonu na předměstí St. Louis.