Střelec z Dallasu podle policejního šéfa prohlásil, že chtěl zabíjet bílé policisty

Pět policistů zahynulo a šest dalších utrpělo zranění při demonstraci proti policejnímu násilí vůči černochům v Dallasu. Střelec, pětadvacetiletý Micah X. Johnson, před smrtí řekl, že ho rozrušila nedávná policejní střelba a že jeho motivem bylo zabít bělochy, zejména „bílé policisty“. Policie jej posléze zabila odpálením bomby, kterou do jeho úkrytu poslala přes robota. Kolik bylo celkem střelců, není jasné, policie zadržela tři podezřelé. Úřady ale věří, že by střelcem mohl být jediný člověk.

Dallas byl jedním z měst, kde vypukly protesty kvůli smrti dvou černochů. Zprvu byla demonstrace klidná, v jejím průběhu však začal útočník či útočníci střílet ze střech budov na policisty.

Podle dallaského policejního náčelníka Davida Browna zasáhli deset policistů, další byl postřelen při boji s jedním z podezřelých. Na místě zahynuli čtyři policisté, sedm utrpělo zranění. Později odbory dallaské policie oznámily, že jeden ze zraněných zemřel. Podle CNN zaznamenaly americké policejní složky největší ztráty od 11. září 2001.

Terčem útoku se ale nestali pouze policisté, zraněni byli i dva civilisté. Místní televize informovala, že postřelena byla žena, která se zúčastnila protestního pochodu se svými čtyřmi dětmi.

Policejní náčelník Brown řekl, že šlo o plánovanou akci. Útočníci měli odstřelovací pušky a vyhlédli si vyvýšená místa podél trasy protestního pochodu.

Chtěl jsem zabíjet bílé, řekl útočník

Policie zadržela dva muže, o kterých se domnívala, že šlo o střelce. Jeden se vzdal zásahové jednotce poté, co ho obklíčila v podzemních garážích, další se sám přihlásil poté, co policie zveřejnila jeho podobiznu. Později ho však policisté podle BBC propustili.

V garážích, kde chytili prvního střelce, však byl ještě další útočník. Několik hodin s policisty, kteří garáž obklíčili, vyjednával, ale také na ně střílel. Americká média nejprve informovala, že nakonec spáchal sebevraždu. Brown ovšem později na tiskové konferenci uvedl, že jej zabila odpálená trhavina.

V několikahodinovém rozhovoru s policejním vyjednavačem střelec mimo jiné uvedl, že je naštvaný kvůli policejnímu násilí vůči příslušníkům černošské komunity v USA, a chce proto zabíjet bělochy, hlavně příslušníky policie. Trvdil přitom, že útočil sám.

Policejní zásah po střelbě při demonstraci v Dallasu
Zdroj: LM Otero/ČTK/AP

Zneškodněný útočník byl identifikován jako pětadvacetiletý Micah X. Johnson z Dallasu. Podle policie nemá žádný záznam v trestním rejstříku ani vazby na teroristické skupiny.

Policisté zadrželi tři lidi – dvoučlennou posádku auta, ve kterém bylo podezřelé zavazadlo, a jednu ženu, která se nacházela poblíž garáží, kam se útočníci uchýlili. Po jejich případných komplicích se pátrá. Centrum města úřady hned po incidentu uzavřely. Ti, kdo tam pracují, dostali pokyn zůstat doma.  

Lidé v Dallasu už začali truchlit a uctívají památku obětí:

Politici: Noční můra, zavrženíhodný zločin

Na události v Dallasu zareagovali američtí politici. Starosta Mike Rawlings již krátce po střelbě hovořil o „nejhorší noční můře“. „Je to zdrcující chvíle pro dallaské město,“ uvedl. Texaský senátor Ted Cruz potom na Twitteru označil zabité policisty za padlé hrdiny.

Americký prezident Barack Obama se o dallaském útoku dozvěděl po příletu na summit NATO do Polska. Útok označil za „krutý, chladnokrevně naplánovaný a zavrženíhodný“. „Nepochybně se dozvíme více o jejich zvrácených motivech. Ale je třeba jasně říct, že neexistuje žádné možné ospravedlnění takových útoků,“ řekl prezident Spojených států.

Barack Obama: Útok v Dallasu nelze nijak ospravedlnit (zdroj: ČT24)

Solidaritu prezidentu Obamovi vyjádřil také předseda Evropské rady Donald Tusk. „Jsme v tom s vámi a také s rodinami a blízkými obětí,“ uvedl na Twitteru.

Představitelé hnutí Black Lives Matter (Na černých životech záleží), které upozorňuje na případy policejního násilí na černoších, útoky odsoudili.

„Takové násilí je vždy špatné,“ uvedl na Twitteru Shaun King, který je jedním z největších kritiků policejního zásahu ve Fergusonu v roce 2014, při němž byl zabit černošský mladík Michael Brown. Šéfka neziskové organizace Center for Media Justice Malkia Cyrilová prohlásila, že její srdce trpí za mrtvé. „Obhajuji důstojnost, spravedlnost a svobodu, ne vraždy policistů,“ napsala Cyrilová.

Facebook po střelbě oznámil, že aktivoval službu safety check. Jejím prostřednictvím mohou dát lidé vědět svým blízkým, že jsou v pořádku a v bezpečí. Původně byla určena pro lidi v oblastech zasažených přírodními katastrofami, mimo ně ji Facebook poprvé aktivoval po loňských teroristických útocích v Paříži.

Policie hlásí dva další útoky v Georgii a jeden v Missouri

Po masakru v Dallasu došlo k dalším dvěma útokům ve státě Georgia. Na atlantském předměstí Roswell útočník střílel na hlídkujícího policistu z jedoucího vozu; policie útočníka dopadla po krátké honičce, při které muž havaroval. Jedenadvacetiletý útočník palbou policistu a ani jeho vůz nezasáhl. Roswellská policie uvedla, že motiv prozatím nezná, muž totiž hovoří s vyšetřovateli jen v omezené míře.

Ve Valdostě na jihu Georgie se do přestřelky dostal policista, který přijel prošetřit zprávu o majetkových škodách. Incident se odehrál na parkovišti před bytovým komplexem. Zatím podle úřadů není jasné, zda byl někdo zraněn.

Případ střelby na policistu ohlásila i policie státu Missouri, útočník postřelil strážce zákona během dopravní kontroly. Na svém webu o tom informoval deník New York Daily News. Střelce policie krátce po činu zadržela. Motiv jeho činu není znám.

Protesty proti policejnímu násilí vypukly i jinde

Při policejních zásazích v posledním týdnu zemřeli dva černoši. V Minnesotě se tak stalo při běžné dopravní kontrole kvůli rozbitému světlu. Záznam střelby na Philanda Castila se dostal na veřejnost, jeho přítelkyně zásah natočila a umístila na Facebook. V Louisianě krátce předtím zemřel Alton Sterling, kterého policie kontrolovala na základě anonymního oznámení, že má u sebe zbraň.

„Je třeba říct, že Alton Sterling nebyl žádný mírumilovný občan. Měl za sebou dvanáct zatčení včetně nedovoleného ozbrojování, prodeje drog a tak dále,“ uvedl spolupracovník ČT v USA Dušan Neumann.

Faktem je, že americká policie prohledává černošské podezřelé osoby častěji a důkladněji než ostatní a tomu se říká rasová profilace. Má to odůvodnění v tom, že například ve státě New York to vedlo ke snížení kriminality ve městě. Policie by tedy řekla, ano, je pravda, že si vybíráme i podle těchto kritérií, ale podívejte se na naše výsledky.
Teodor Marjanovič
zahraniční komentátor Hospodářských novin

Postup policistů v obou případech vyšetřuje federální ministerstvo spravedlnosti. Již ho odsoudili vrcholní politici. Americký prezident Barack Obama řekl, že by mělo zacházení policie s menšinovým obyvatelstvem znepokojovat všechny Američany.

„Jsou to příznaky široké sady rasových nerovností, které existují v našem trestněprávním systému,“ uvedl prezident. Minnesotský guvernér Mark Dayton potom označil zásah proti Philandu Castilovi za rasistický.

Protesty ve čtvrtek večer propukly v mnoha amerických městech, nejen v Dallasu. V Chicagu demonstranti na deset minut zablokovali jednu z nejvytíženějších komunikací – dálnici Dana Ryana. V New Yorku zaplnili Times Square a zastavili dopravu. Newyorská policie uvedla, že při demonstraci zadržela více než dvanáct lidí.