Kontroverzní manažer Trumpovy kampaně skončil

Kontroverzní manažer Trumpovy prezidentské kampaně Corey Lewandowski, který měl spory s novináři i členy Trumpova štábu, skončil ve funkci. Odchod manažera potvrdila médiím mluvčí Trumpovy kampaně, která zároveň vyjádřila vděčnost celého týmu za tvrdou práci, kterou Lewandowski odváděl. Přesný důvod jeho odchodu ale neoznámila.

Server BBC připomíná, že manažer kampaně Corey Lewandowski opouští svou funkci v situaci, kdy se mnoho vysoce postavených členů republikánské strany staví proti Trumpovým nekompromisním postojům ohledně přistěhovalců.

Podle The New York Times není odchod Lewandowského bezprostředním rozhodnutím, ale plánoval se několik týdnů. Především od doby, co bylo jasné, že Trumpově snaze o získání republikánské prezidentské nominace již nic nestojí v cestě.

Lewandowski se dostal do křížku s reportérkou i spolupracovníky

Corey Lewandowski
Zdroj: Reuters

V březnu byl Lewandowski málem obviněn z napadení reportérky Michelle Fieldsové, které údajně způsobil modřiny na paži. Fieldsová ohlásila, že jí Lewandowski silně zmáčkl ruku, když se snažila během mítinku na Floridě Trumpa oslovit.

Trump se za svého manažera postavil a obvinění novinářky označil za výmysl.

Událost částečně zaznamenala stanice NBC News. Na záznamu je vidět, jak se Fieldsová snaží dostat k Trumpovi a položit mu otázku, její pokus ale náhle končí. Z videa však není patrné, zda je to kvůli zákroku Lewandowského.

Konflikt s Fieldsovou není jediný, do kterého se Lewandowski dostal. Při jiném březnovém Trumpově mítinku vyvedl za límec jistého protestujícího, vše tehdy zachytily kamery.

Lewandowski měl rovněž velmi napjaté vztahy s některými členy Trumpova štábu, mimo jiné s šéfem strategie Paulem Manafortem. Jako manažer Lewandowski prakticky neustále Trumpa doprovázel, létal s ním také jeho soukromým letadlem a podle médií měl na realitního magnáta zdaleka největší vliv. Byl také zastáncem volební strategie, jejímž cílem bylo nechat Trumpa, aby se choval a vystupovat tak, jak byl dosud zvyklý. To naopak někteří členové štábu kvůli kontroverznosti odmítali.