Pro šéfa Trumpovy kampaně si přišla policie, měl napadnout novinářku

Šéfa Trumpovy prezidentské kampaně zadržela na Floridě policie. Corey Lewandowski byl obviněn z napadení novinářky, která tvrdí, že jí způsobil modřiny. Lewandowski to odmítá a cítí se nevinen.

Reportérka Michelle Fieldsová tvrdí, že ji manažer Trumpovy kampaně 8. března strhl na zem, když pokládala otázku během jedné z předvolebních akcí. Lewandowski jí měl pohmoždit paži. Floridská policie zveřejnila záběry údajného napadení.

Fieldsová, která tehdy pracovala pro konzervativní zpravodajský portál Breitbart, na Twitteru zveřejnila fotografii své ruky s modřinami. Trump totiž označil její nařčení za výmysl.

Manažera nyní čeká soud. „Pan Lewandowski je ve smyslu této obžaloby naprosto nevinný,“ uvedl Trump v prohlášení. „Prohlásí, že se cítí nevinen a na svůj soud se těší. Je rozhodně přesvědčen, že bude zproštěn viny,“ dodal Trump.

Konflikt s Fieldsovou ale nebyl ojedinělý. Při jiném březnovém Trumpově mítinku vyvedl Lewandowski za límec protestujícího, vše tehdy zachytily kamery.

Trump v neděli zopakoval svůj kritický postoj k Severoatlantické alianci a vyzval k její reformě. „Měli bychom NATO přizpůsobit… může se zmenšit, může se rekonfigurovat, a i když můžeme alianci dál nazývat NATO, bude to něco jiného,“ poznamenal.

Sám by nechal Japonsko a Jižní Koreu, aby si vybudovaly vlastní jaderné arzenály. Podle něj by to pro ně bylo lepší, než aby tyto země musely spoléhat na Ameriku, že jim pomůže proti Číně a Severní Koreji.

Donald Trump
Zdroj: ČTK/ZUMA/Ron Sachs

Trump zatím mezi republikány vede v soupeření o kandidaturu pro listopadové prezidentské volby se 739 delegáty před druhým Tedem Cruzem. K nominaci jich ale potřebuje 1237.

Cruz nově získal důležitou podporu wisconsinského guvernéra Scotta Walkera. Ten z nynější prezidentské kampaně odstoupil ještě před zahájením stranických hlasování.

„Jsem v základu přesvědčen o tom, že když si srovnáte fakta, když si prohlídnete čísla, že Ted Cruz je v nejlepší pozici, aby získal jak nominaci Republikánské strany, tak i letos na podzim porazil (očekávanou demokratickou kandidátku na prezidentku) Hillary Clintonovou,“ řekl Walker.