Ekvádor se opět otřásl. Po sobotním zemětřesení je už přes 500 obětí

Nejhorší katastrofa v zemi od roku 1949, tak o sobotních otřesech mluví ekvádorský prezident Rafael Correa. A pouhých několik desítek kilometrů od centra tohoto zemětřesení se ve středu dopoledne opět chvěla půda. Otřesy dosáhly 6,1 stupně. Dosud se počet obětí sobotního zemětřesení vyšplhal na číslo 525, dalších 4600 lidí je zraněných a asi stovka osob se stále pohřešuje. Informovalo o tom tamní státní zastupitelství.

Středeční nové otřesy asi v 10:30 SELČ (v půl čtvrté ráno místního času) měly podle tichomořského centra pro varování před tsunami epicentrum v oceánu asi 25 kilometrů západně od města Muisne.

Sobotní otřesy měly sílu 7,8 stupně Richterovy škály a nejvíce zasáhly turistické letovisko Pedernales, kde byla zničena většina domů. Velké škody jsou hlášeny také z měst Manta, Guayaquil a Portoviejo, kde se dokonce podařilo utéct asi stovce vězňů. Nakonec ale byli zase dopadeni. Přes 20 500 lidí je nyní bez střechy nad hlavou a postiženo bylo i 150 škol.

Podle seismologa z Geofyzikálního ústavu Akademie věd Aleše Špičáka ale může přijít ještě silnější dotřes než ten středeční. „Většinou ten velmi silný dotřes bývá zhruba o jeden stupeň méně, což je ještě více než těch středečních 6,1, to by mělo být nějakých 6,8 stupně,“ uvedl.

Seismolog: Možná přijde ještě jeden silný dotřes (zdroj: ČT24)

Agentura DPA uvádí, že mezi oběťmi je i 11 cizinců: tři Kolumbijci, tři Kubánci, dva Kanaďané a po jedné oběti mají Dominikánská republika, Británie a Irsko. České ministerstvo zahraničí již dříve uvedlo, že nemá informace, že by mezi oběťmi byli Češi.

Naděje, že by se čtyři dny po katastrofě našel pod sutinami ještě někdo živý, je už poměrně slabá. Přesto záchranáři v noci na středu středoevropského času nalezli pět živých v troskách obchodního centra v Mantě.

V Pedernales mají vedle toho ještě jeden problém - nemají místo na pohřbívání obětí. „Řekli jsme rodinám, ať pohřbí své blízké tam, kde najdou místo, nebo se domluví s rodinami, jejichž příbuzní zemřeli před několika lety,“ doporučil starosta města Pedernales Gabriel Alcíval a dodal, že později se mohou těla exhumovat a pohřbít do správných hrobů.

Bylo to gigantické zemětřesení 7,8 stupně, které bylo mělké a přímo pod sídly, a ty důsledky svědčí o tom, že země nebyla v nějak špatném stavu… Ekvádor se nemusí stydět za to, jak funguje.
Aleš Špičák
seismolog Geofyzikálního ústavu AV ČR

Epicentrum sobotního zemětřesení bylo asi 30 kilometrů jižně od pobřežního města Muisne v hloubce asi 20 kilometrů pod zemí. Otřesy byly cítit i v sousední Kolumbii a Peru. Od neděle pak bylo zaznamenáno na 230 následných otřesů.

Nejhorší katastrofa

Prezident Correa mluví o nejhorší ekvádorské katastrofě od roku 1949. Tehdy zemřelo při zemětřesení o síle 6,8 podle DPA pět tisíc lidí. Škody po sobotním zemětřesení již v úterý prezident odhadl na tři miliardy dolarů (75 miliard korun), což představuje asi tři procenta hrubého domácího produktu (HDP) země.

Ekvádorský prezident Rafael Correa v jednom z nejpostiženějších měst - Mantě
Zdroj: Reuters

Nejvíce obětí si ale vyžádalo jiné zemětřesení, a to v březnu 1987, kdy zemřelo asi tisíc lidí. Materiální škody způsobené otřesy o síle 6,9 stupně byly tehdy odhadnuty na miliardu dolarů.

Záchranáři do Ekvádoru

Na místo katastrofy poslala záchranáře, hasiče a lékaře asi dvacítka zemí. Podle španělského listu El País přijelo na 400 specialistů mimo jiné z Venezuely, Kolumbie, Chile, Peru, Salvadoru, Kuby, Bolívie, Mexika, Španělska či Argentiny.

Za pomoc z celého světa poděkoval na svém Twitteru i ekvádorský ministr zahraničí Guillaume Long. „Velmi nás potěšila všechna ta solidarita našich bratrských zemí. Některé posílají záchranné týmy, což je v této chvíli nejdůležitější,“ napsal. 

Pomoc v telefonickém rozhovoru prezidentovi Correovi přislíbil i jeho americký protějšek Barack Obama. Postižené oblasti během středy navštíví šéf humanitárních operací OSN Stephen O'Brien.

Během 48 hodin by pak měl z Kodaně do Ekvádoru odletět letoun vypravený Úřadem vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) s materiální pomocí. Ta v první várce zahrnuje 900 stanů nebo 18 tisíc moskytiér napuštěných repelenty proti komárům, které mají sloužit jako ochrana proti viru zika, který v posledním roce zasáhl právě Jižní Ameriku.