Počet bruselských obětí se zvýšil na 32 mrtvých. Údajného teroristu z letiště policie propustila

Úterní útoky na bruselském letišti a v metru si podle nových informací vyžádaly nejméně 32 obětí. Vedle toho zemřeli i tři atentátníci. Bilanci zveřejnila v pondělí ráno na svém Twitteru belgická ministryně zdravotnictví Maggie De Blocková. Belgie stále pokračuje v pátráních po islamistech a prokuratura v pondělí oznámila obvinění dalších tří lidí ze členství v teroristické organizaci. Propustit musela naopak Faycala Cheffoua, kterého podezírala, že byl třetím teroristou na letišti Zaventen.

  • 22. března kolem úterní osmé hodiny ráno (SEČ) došlo na bruselském letišti Zaventem ke dvěma výbuchům v odletové hale. Následně se ozvala exploze také na stanici metra Maalbeek v centru města nedaleko evropských institucí.
  • Zemřelo 32 lidí a tři atentátníci, dalších více než 300 lidí bylo zraněno.
  • K útokům se přihlásila organizace Islámský stát, která podle egyptských zdrojů vyjádřila odhodlání spáchat další útoky. Na útocích se podíleli dva bratři El Bakraouiové – jeden z nich zabíjel na letišti, zatímco druhý v metru – a už dříve sledovaný radikál Nadžim Laachraoui.

Agentura Reuters v pondělí informovala s odvoláním na krizový štáb o nejméně 34 mrtvých, AFP krátce poté s odkazem na stejný zdroj uvedla bilanci o jednoho mrtvého vyšší. De Brocková na Twitteru upřesnila, že 31 lidí zahynulo při výbuších na letišti a v metru, další čtyři lidé pak podlehli zraněním v nemocnicích. Všechny tyto informace zahrnují do počtu mrtvých i všechny tři sebevražedné atentátníky.

Samotná identifikace obětí ale ještě neskončila. Zatím se belgickým úřadům podařilo zjistit totožnost u 28 zabitých. Na letišti z těchto identifikovaných obětí zemřelo 15 lidí, z toho šest Belgičanů a devět cizinců. Z obětí, které zahynuly při výbuchu metra, úřady určily totožnost 13 lidí, jde o deset Belgičanů a tři cizince. Mezi mrtvými jsou čtyři Američané, ale také občané Británie, Itálie, Číny, Nizozemska, Francie, Německa a Švédska.

Na bruselském letišti Zaventen se v úterý odpálili dva sebevražední atentátníci, které ale doprovázel třetí terorista. Belgické úřady se podle tamních médií domnívaly, že jde o novináře na volné noze Faycala Cheffoua. V pondělí ale prokuratura oznámila, že důkazy o jeho vině nesvědčí, a nechala ho propustit.

Třetí terorista s kloboukem na hlavě odešel z letiště zřejmě ještě před útoky a policie po něm nadále pátrá. Vyšetřovatelé nově zveřejnili záznam bezpečnostní kamery, dosud byla k dispozici jen fotografie z tohoto videa:

Pátrání po islamistech nekončí

Belgická prokuratura vznesla obvinění proti dalším třem lidem, které vyšetřovatelé odhalili při rozkrývání džihádistické sítě stojící za údery v Belgii a ve Francii. Policejní akce ale pokračují i v dalších státech Evropské unie. Nizozemská policie zadržela v neděli 32letého Francouze, který je podezřelý z plánování dalšího útoku.

Pátrání po radikálních islamistech pokračuje (zdroj: ČT24)

Žádost o jeho zadržení vydala Paříž již v pátek, podle listu De Volkskrant je tak pravděpodobné, že případ souvisí se čtvrtečním zadržením Redy Kriketa na pařížském předměstí Argenteuil. I on je totiž podezřelý z přípravy teroristického útoku. Podle nizozemské prokuratury bude zatčený muž co nejrychleji vydán do Francie.

Kromě něj zadržela nizozemská policie ještě další tři osoby. Jedná se o dva muže ve věku 43 a 47 let původem z Alžírska. Údaje o třetím podezřelém zatím nebyly zveřejněny.

Belgická policie v neděli provedla dalších třináct razií, a to většinou v okolí hlavního města. Dva domy policisté prohledali také ve vlámských městech Mechelen a Duffel mezi Bruselem a Antverpami. Zadrželi přitom devět lidí, přičemž pět z nich po výslechu propustili. U zbylých čtyř osob se čeká na rozhodnutí soudu o případném uvalení vazby.

Podle německého deníku Die Welt policisté v přímé souvislosti s útoky v Bruselu a v Paříži stále pátrají po přinejmenším osmi podezřelých, kteří se zdržují v Evropě či v Sýrii. Většinou jde prý o francouzské nebo belgické státní příslušníky. Všichni byli podle zdrojů listu v kontaktu buď se strůjcem loňských listopadových atentátů v Paříži Abdelhamidem Abaaoudem, nebo s nedávno zadrženým Salahem Abdeslamem.

Letiště je stále mimo provoz

Hlavní bruselské letiště Zaventen, kde se odehrál jeden z úterních útoků, je stále zavřené. Jeho vedení prozatím nedokáže říct, kdy odsud opět začnou létat plánované spoje. Brzy by ale měly proběhnout zkoušky, které ukáží, zda je letiště připraveno alespoň na částečné obnovení služeb. V úterý na 800 zaměstnanců vzdušného přístavu prověří funkčnost dočasné infrastruktury a také opatření pro odbavování cestujících.

Bruselské letiště Zaventem po sebevražedných útocích
Zdroj: Ivan Batyrev/ČTK/ITAR-TASS

Dělníci v Zaventem začali s potřebnými stavebními pracemi ve čtvrtek. Odlétající cestující nyní budou procházet prozatímní odbavovací halou v přízemí, kde dočasně budou přepážky a místa k odevzdání zavazadel. Odtud pak přes služební schodiště projdou do původní kontrolní zóny, kterou výbuchy neponičily.

Nový systém musí podle mluvčí letiště Florence Mulsové nejdříve schválit vláda, teprve poté je možné očekávat opětovné zprovoznění uzavřeného terminálu. Všechna připravovaná opatření musí mimo jiné vyhovět všem bezpečnostním standardům.