Americká letadla udeřila na tábor IS v Libyi - desítky mrtvých

Při náletech na teroristy na severozápadě Libye zemřelo nejméně 40 lidí, oznámil starosta města Sabráta. Podle amerického listu The New York Times útočila americká letadla. Jejich cílem byl tábor Islámského státu (IS) – konkrétně vysoce postavený tuniský radikál, který stál za dvěma loňskými velkými útoky v Tunisku.

Město Sabráta se nachází poblíž tuniských hranic. Podle starosty letadla vybombardovala budovu ve čtvrti Qasr Talil, kde žije hodně zahraničních pracovníků. Podle něj zemřelo 41 osob a šest dalších utrpělo zranění.

Zástupci města, kteří na místo dorazili po útoku, prý našli zbraně. Starosta uvedl, že mezi mrtvými jsou Tunisané, Jordánec a dvě ženy.

Muž zraněný při americkém náletu v Libyi
Zdroj: REUTERS/Sabratha



Ozbrojenci napojení na IS zabili při loňských útocích v muzeu v Tunisu a na pláži v Sousse desítky lidí. Všichni prošli před návratem do vlasti výcvikem v Libyi.

Nejnovější nálet cílil na vysoce postaveného radikála Nuraddína Šúšána, který měl stát za oběma atentáty v Tunisku, píše NYT. Mezi mrtvými je na třicet členů IS. Zda je Šúšán po smrti, ovšem není jasné.

Bojovníci IS představovali hrozbu pro USA i jejich zájmy v regionu, okomentoval úder mluvčí Pentagonu Peter Cook s tím, že IS podporoval útoky na USA a jejich spojence v této oblasti a Washington hodlá dál chránit národní bezpečnost.

O začátek větší americké ofenzivy proti IS v Libyi se ale podle zdrojů NYT nejedná. V posledních měsících odstartovala řada tajných amerických a britských průzkumných misí v Libyi, jejichž cílem je identifikace místních vůdců radikálů a zmapování sítě IS kvůli případným náletům. 

Americký nálet na IS v Libyi
Zdroj: REUTERS/Sabratha

IS ovládá v Libyi mimo jiné oblast kolem Syrty - rodiště Muammara Kaddáfího. Řada velitelů IS se do země přesunula z Iráku a Sýrie, kde teroristé vyhlásili chalífát. Podle Washingtonu má v současné době v Libyi na šest tisíc bojovníků.

„Od začátku jsem říkal, že půjdeme po IS, kdekoli se objeví - stejně jako jsme šli po Al-Káidě. V těchto akcích budeme pokračovat vždy, když budeme mít k dispozici jasné cíle,“ prohlásil tento týden šéf Bílého domu Barack Obama s tím, že USA nedopustí, aby IS v Libyi zapustil kořeny.  

Až pět tisíc bojovníků IS se vrátilo do Evropy, varuje Europol

Šéf Europolu Rob Wainwright varoval, že do Evropy se vrátilo až pět tisíc vycvičených bojovníků IS. „Očekáváme, že Islámský stát nebo jiné nábožensky založené teroristické skupiny spáchají útok někde v Evropě s cílem dosáhnout co největších ztrát mezi civilním obyvatelstvem,“ konstatoval Wainwright.

Podle něj ale nejsou důkazy o tom, že by teroristé systematicky využívali k cestě do Evropy uprchlické trasy. „Pokud máte tisíce lidí, těžko všechny (radikály) odhalíte,“ podotkl ale bezpečnostní analytik František Šulc.

IS využívá k boji i nezletilé. Američtí vědci sledovali propagandu IS v posledních 13 měsících a došli k závěru, že „v akci“ zemřelo 89 chlapců ve věku 8 až 18 let. Třicet devět procent z nich zemřelo při sebevražedných atentátech, 33 procent vysloveně v boji, píše se ve studii publikované na internetových stránkách Centra boje proti terorismu.