Za testy raket přišel trest - Jižní Korea přerušila výrobu v Kesongu

Zpravodajka ČT: Nejde o první ani poslední podobné opatření (zdroj: ČT24)

Jižní Korea hodlá přerušit činnost v průmyslové zóně Kesong, kterou provozuje společně s KLDR. Reaguje tak na nedávné testy jaderné střely či balistické rakety dlouhého doletu. Jde o zatím nejpřísnější opatření ze strany Soulu, které připraví Pchjongjang o poslední oficiální zdroje tvrdé měny.

Komplex založený roku 2003 na území KLDR a financovaný převážně Jižní Koreou byl posledním symbolem spolupráce obou korejských států z dob sbližování. V areálu zhruba 120 jihokorejských továren pracuje na 54 tisíc Severokorejců.

„Činnost komplexu by neměla být využívána pro rozvoj severokorejských zbraní hromadného ničení v době, kdy mezinárodní společenství usiluje o zpřísnění sankcí vůči Severu,“ uvedl ve zdůvodnění nejmenovaný představitel ministerstva.

Podle zmíněného zdroje teď není čas na spekulace, kdy by mohl být provoz komplexu obnoven, či zda vůbec k obnovení dojde. 

Zda bude park znovu otevřen, závisí na Severní Koreji. Sever by měl nejprve rozptýlit obavy mezinárodního společenství ohledně vývoje jaderných zbraní a raket.
Jihokorejské ministerstvo pro sjednocení

Podle ministerstva budou v následujících dnech staženi všichni Jihokorejci, kteří v Kesongu působí. Jihokorejská vláda současně ujistila, že poskytne potřebnou podporu jihokorejským firmám působícím v komplexu, aby minimalizovala jejich finanční ztráty.

Jižní Korea zpřísňuje opatření vůči KLDR od 6. ledna, kdy Pchjongjang uskutečnil svůj čtvrtý jaderný test. Severní Korea tehdy tvrdila, že testovala silnou vodíkovou bombu, experti to ale zpochybnili. Soul krátce po zkoušce pozastavil humanitární pomoc Pchjongjangu a omezil mezikorejské kontakty. V neděli Severní Korea odpálila raketu se satelitem, který je podle ní určen k pozorování Země. Západ to označil za zástěrku pro test raketových zbrojních technologií.