V USA dopadli nebezpečného uprchlého Íránce, kterého vydaly Američanům české úřady

Americká policie dopadla dva muže, kteří minulý týden uprchli z vězení v kalifornské Santa Aně. Jedním z nich je i Íránec, kterého předloni do Spojených států vydaly české úřady. Američané ho obvinili z dvojnásobného únosu, mučení a vloupání. Další z trojice uprchlých vězňů se sám vzdal už v pátek.

Hosejn Najerí, Jonathan Tieu a Bac Duong byli na útěku od 22. ledna. Jde o první vězně, kterým se za posledních dvacet let podařilo z přísně střeženého kalifornského zařízení utéct, když přeřezali ocelové mříže. Ve čtvrtek byla zatčena učitelka angličtiny, která jim měla při útěku pomáhat.

Podle BBC cestovali muži asi 660 kilometrů na sever od Santa Any. Kolemjdoucí poznal dodávku, která byla ukradena po jejich útěku z vězení. Sanfranciská policie pak Najerího po krátkém sledování dopadla a později našla v dodávce ukrytého Tieua.

V autě byla munice, ale žádné zbraně. „Mohu vám říct, že dnes ráno si celý stát může vydechnout. Zbylé dva nebezpečné jedince jsme zadrželi a poslali do vazby, kam patří,“ oznámila šerifka okresu Orange Sandra Hutchensová.

Americká policie dopadla nebezpečné uprchlé vězně
Zdroj: ČTK/AP/Jeff Chiu

Sedmatřicetiletý Najerí byl uvězněn kvůli údajnému dvojnásobnému únosu pro výkupné, mučení, vážnému zmrzačení a vloupání. Česká policie jej na základě mezinárodního zatykače zadržela v listopadu 2013 na pražském Letišti Václava Havla, když se snažil dostat z Íránu do Španělska za svými příbuznými.

Íránec údajně amputoval lékárníkovi penis

Najerí podle policie se svými kumpány v říjnu 2012 vnikl do specializované lékárny v kalifornském městě Newport Beach, v níž se prodává marihuana pro lékařské účely.

Když nenalezli peníze, odvezli prý lékárníka a jeho přítelkyni do pouště. Cestou muže údajně mučili a chtěli po něm milion dolarů. Když jim neprozradil, kde má hotovost, poleptali ho bělicím roztokem a poté mu amputovali penis.

Další z uprchlých vězňů Tieu je obviněný z vraždy a pokusu o vraždu a Duong čelí obvinění z pokusu o vraždu a útoku střelnou zbraní.

Vydáno pod