Oligarcha Prochorov ve volbách překvapil kdekoho

Moskva - Michail Prochorov, jehož třetí místo v prezidentských volbách se ziskem osmi procent hlasů mnohé překvapilo, se stal novou silou na ruské politické scéně. Šestačtyřicetiletý miliardář je podle magazínu Forbes třetím nejbohatším Rusem, jeho majetek se odhaduje na 18 miliard dolarů. Zdrojem bohatství tohoto více než dvoumetrového muže pocházejícího z prominentní sovětské rodiny se stala firma Norilsk Nickel, která je největším světovým těžařem niklu a palladia.

Prochorov už dříve oznámil, že bez ohledu na výsledek voleb založí novou politickou stranu. Chce se zasadit o ekonomickou konkurenci, zaměřit se na vzdělání a výzkum nebo rozvoj dopravní infrastruktury a nezávislého soudnictví.

Michail Prochorov:

„Lidé, kteří pro mě hlasovali, představují novou politickou sílu. Jsou to lidé, kteří mohou Rusko někam posunout a nemají zastoupení v politických elitách.“ 

Loni v červnu se tento muž, který se během studií na Moskevském finančním institutu přidal ke komunistům, ujal se vedení nově založené strany Pravá věc, ale brzy byl z funkce sesazen, protože se dostal do konfliktu s Kremlem. Podle některých analytiků měl skandál Prochorova zbavit nálepky loutky Kremlu. On sám spojení s Putinem odmítá, nicméně během prezidentské kampaně ho přímo nenapadl. Analytici se domnívají, že Prochorovovi voliči nemusejí být nutně zastánci jeho liberální ideologie, ale touží prostě jenom po nové tváři v politice.

Svůj podíl ve firmě Norilsk Nickel stačil Prochorov prodat v roce 2008 těsně před tím, než trhy srazila krize. Patří mu obrovská hliníkárna, největší ruská firma na těžbu zlata Poljus Zoloto, několik amerických bank i americký basketbalový tým New Jersey Nets. Před lety byl ve Francii vyšetřován pro podezření z kuplířství.