Dánové chtějí uprchlíkům zabavovat cennosti – jako za nacismu, zlobí se kritici

Dánové chtějí zabavovat běžencům šperky (zdroj: ČT24)

Vlnu kritiky vzbudil kontroverzní návrh dánské vlády, která chce uprchlíkům při vstupu do země zabavovat majetek výměnou za sociální benefity. Týkat se to má třeba šperků nebo hotovosti přesahující v přepočtu 11 tisíc korun. Podle kritiků jde o příliš extrémní krok, který připomíná praktiky nacistického Německa.

Na podzim demonstrovaly tisíce Dánů za shovívavější přístup k migrantům, nebylo jim to ale nic platné – politici místo toho znovu přitvrzují. Do parlamentu poslali návrh na zabavování majetku migrantů hned po příjezdu.

Peníze z prodeje šperků a dalších cenností mají hradit jejich ubytování, zdravotní péči, vzdělávání. Podobně to v zemi funguje u sociálně slabších Dánů. „V dánském systému nemáte nárok na sociální zabezpečení, pokud sami nemáte dostatek peněz, tak to prostě je,“ konstatoval dánský premiér Lars Loekke Rasmussen.

Netradiční krok ale vzbuzuje kritiku nejen u opozičních politiků. Zahraniční média ho označují za příliš extrémní, někteří místní mluví o diskriminaci a nacismu. „(Připomíná) to chování nacistů k Židům během druhé světové války,“ uvedla jedna obyvatelka Washingtonu.

Prouprchlická demonstrace v Dánsku
Zdroj: ČTK/Newzulu/VIBEKE SONNTAG

Také některým politikům se nápad současného kabinetu nezamlouvá. „Poškodí to dánské zájmy, dánský obchod a taky dánské vztahy v zahraničí,“ myslí si bývalý šéf dánské diplomacie Martin Lidegaard.

Vláda však tvrdí, že množství uprchlíků podle současných pravidel přestává zvládat. Letos se mluví asi o dvaceti tisících žadatelích o azyl. Zájem navíc neklesá ani po mediální kampani v libanonských novinách, která informovala o snižování dánských sociálních dávek.

Vláda na kritiku nehledí

Zabavování šperků proto ministři vidí jako logické řešení. „Ano, stoprocentně za tímto návrhem stojím,“ říká ministryně pro integraci Inger Stoejbergová.

Výjimku mají mít jen snubní prsteny, hodinky a šperky se sentimentální hodnotou. Pro odpůrce je to ale malý ústupek. Slibují demonstrace, podepisují petice a doufají, že poslance ještě oblomí.