Visegrádská čtyřka odmítá tlak Londýna na omezení sociálních výhod

Země visegrádské skupiny (V4) odmítají jakoukoli britsko-unijní dohodu, která by byla diskriminační, nebo omezovala volný pohyb. Zástupci V4, do níž patří i Česko, to uvedli ve společném prohlášení po schůzce s britským premiérem Davidem Cameronem. Britské požadavky na reformy budou jedním z hlavních témat posledního unijního summitu, který se koná ve čtvrtek a v pátek.

Cameron slíbil voličům novou definici vztahů s EU před tím, než do konce roku 2017 vypíše referendum. Po příjezdu do Bruselu prohlásil, že neočekává dohodu během tohoto summitu. Za britské požadavky ale hodlá tvrdě bojovat. „Netlačíme na dohodu. Snažíme se věci rozhýbat tak, abychom ji mohli dosáhnout,“ vysvětlil.

Německá kancléřka Angela Merkelová už uvedla, že i přes zájem ostrovní zemi v osmadvacítce udržet není ochotná přijmout všechny britské požadavky.

Také podle šéfa Evropské rady Donalda Tuska některé části britských návrhů na změnu podoby vztahů s EU „vypadají nepřijatelně", i když prý panuje ohledně britských požadavků dobrá vůle. „Chci, aby bylo jasné, že chceme spravedlivou dohodu s Británií, která musí být férová i pro ostatních 27 států,“ poznamenal Juncker.

Jsme otevření a zapojení do dialogu s Británií. Nechci, aby Britové odešli, a nechci je z ničeho vinit. Mají své požadavky a my také. Ale jako rozumní lidé jistě najdeme cestu ven z této složité situace, ve které se nacházíme.
Jean Claude-Juncker
předseda Evropské komise

Problémový bod – odstranění sociálních výhod pro přistěhovalce

Britský premiér v listopadovém dopise adresovaném Junckerovi vymezil celkem čtyři okruhy témat. Podle diplomatů jsou tři oblasti řešitelné.

„Cameron chce většinu toho, co chtějí všichni ostatní občané Unie, zejména třeba Visegradská čtyřka – tedy ochranu jednotného trhu pro nečleny eurozóny a jejich zrovnoprávnění s eurozónou, zvýšení konkurenceschopnosti EU navenek a odstranění klauzule o směřování k federalizaci,“ poznamenal publicista Jan Jůn.

Vyjednávači ale narazili u čtvrtého „koše“, kde chce Cameron omezit sociální benefity pro příchozí z jiných států EU do Británie. Ostatní země upozorňují, že podobné řešení by jasně diskriminovalo občany jiných unijních zemí, je v rozporu s evropským právem a zřejmě by vyžadovalo změny základních unijních smluv.

„Vzhledem k tomu, že země visegrádské skupiny považují volný pohyb za jednu ze základních hodnot Evropské unie, návrhy v této oblasti pro nás zůstávají nejcitlivější otázkou,“ upozornili premiéři V4.

Program summitu v bodech

Migrace – Unijní lídři projednají, jak byla opatření přijatá v souvislosti s ukrajinskou krizí uvedena do praxe.

Terorismus – Politici prodiskutují hraniční kontroly, radikalizaci či výměnu informací a protiteroristickou spolupráci po útocích v Paříži.

Britské referendum – Britský premiér David Cameron navrhl před hlasováním o členství v EU řadu reforem, k nimž se mají politici EU vyjádřit.

Jednotný trh – Unijní lídři projednají opatření určená k posílení jednotného trhu.

Hospodářská a měnová unie – Na konci roku, kdy málem došlo k odchodu Řecka z eurozóny, budou politici jednat o jednotlivých návrzích šéfů EU.

Vydáno pod