Írán otestoval balistickou raketu, tvrdí Fox News

Írán podle americké stanice Fox News minulý měsíc otestoval balistickou raketu středního doletu. Rada bezpečnosti OSN před pěti lety Teheránu testy balistických raket zakázala –mohly by totiž nést jadernou hlavici. Zákaz platí do doby, než bude naplněna dohoda se šesti světovými mocnostmi o omezení íránského jaderného programu. K tomu by mělo dojít v lednu.

„Spojené státy provádějí velmi vážný rozbor údajného incidentu,“ uvedla americká velvyslankyně při OSN Samantha Powerová. V případě, že se potvrdí, že k testu došlo, USA téma vznesou na jednání Rady bezpečnosti OSN, dodala Powerová.

Sporný test rakety středního doletu provedl Teherán už v říjnu. Británie, Francie, Německo a Spojené státy krátce poté požádaly Radu bezpečnosti OSN, aby test vyšetřila a podnikla vůči Íránu „náležité kroky“. Podle zprávy pro sankční výbor OSN, kterou čtveřice zmíněných států sestavila, byla raketa středního doletu vypálená Íránem 10. října „v podstatě schopna nést jadernou zbraň“.

Dohoda, kterou s Íránem uzavřelo šest velmocí (Británie, Čína, Francie, Rusko, USA a Německo), zavazuje Írán k omezení jaderného programu. Íránci měli podle Washingtonu s omezováním provozu začít 18. října, a to v továrně na obohacování uranu v Natanzu, v podzemním provozu Fordo a také v Aráku, kde budují těžkovodní reaktor. Odstavování centrifug v Natanzu může trvat i několik měsíců.

obrázek
Zdroj: ČT24

Podobně zdlouhavé a komplikované bude přebudování provozu ve Fordo na vědecké pracoviště, jak stanoví dohoda. Reaktor v Aráku bude přestavěn tak, aby nemohl sloužit k výrobě plutonia využitelného pro atomovou bombu. Jádro reaktoru musí být odstraněno a zaplněno betonem, aby nemohlo být v budoucnu použito znovu.

Dále musí Írán odvézt do jiné země 12 tun svých zásob obohaceného uranu, nainstalovat monitorovací systémy ve svých uranových dolech a spolupracovat s MAAE. Zásoby obohaceného uranu má Teherán v úmyslu vyměnit s Ruskem za neobohacený uran, uvedla agentura Reuters. Tato výměna bude provedena do konce roku, řekl dnes Voronkov ve Vídni.