Rakušané začali stavět plot na pomezí se Slovinskem. I když uprchlíků ubývá

Rakušané začali stavět plot na společné hranici se Slovinskem. Podobně jako v případě dalších států jde o opatření, které má usměrnit vstup migrantů přicházejících po takzvané balkánské cestě. Stavba u štýrského hraničního přechodu Spielfeld by měla být hotová do Vánoc.

Plot o délce 3,7 kilometru začaly rakouské stavební firmy budovat kolem 14:00 SEČ. Po dokončení by měl být vysoký 2,5 metru. Ke stavbě budou použity jen takové materiály, které bude možné v případě potřeby opět bez problémů odstranit, uvedl zástupce armády major Gerald Trampusch.

V zemi jsou už instalovány první sloupy, mezi které se natáhne drátěné pletivo, uvedla APA. Na stavbě se podílejí i vojáci rakouské armády: na místě je jich během pondělí téměř čtyřicet. Vztyčování plotu má být v několika etapách, protože rakouská vláda zatím neuzavřela jednání se všemi majiteli pozemků, na nichž má plot stát.

Stavba plotu na rakousko-slovinské hranici
Zdroj: ČTK/AP

Slovinská vláda už dříve dala najevo, že opatření nemá za cíl uzavřít hranice nebo zastavit migranty, nýbrž usměrnit jejich tok. Slovinci příchozí převážejí na sever k hranicím Rakouska, v němž běženci buď žádají o azyl, anebo přes které spíš chtějí pokračovat do Německa nebo do Švédska.

Rakousko přistoupilo ke kontroverznímu kroku navzdory faktu, že proud uprchlíků v prvních prosincových dnech značně polevil. Zatímco v prvních třech listopadových týdnech přicházelo denně až šest tisíc lidí, nyní to je za téměř čtyři dny od 1. prosince celkem necelých devět tisíc migrantů. Také v sousedním Slovinsku napočítali za středu a čtvrtek jen tři tisíce nově příchozích, což je oproti předchozímu období podprůměrný počet.

Ploty na hranicích v Evropě
Zdroj: ČT24

U hranic s Makedonií budeme muset zakročit, varuje řecký ministr

Mezitím se stále vyostřuje situace na řecko-makedonské hranici, kde uvízla řada migrantů po rozhodnutí Makedonie nevpouštět je na své území. Řecký ministr už připouští, že proti vášním bude nutné zasáhnout silou.

Běženci u řecko-makedonských hranic
Zdroj: ČTK/AP

U hraničního města Indomeni migranti například blokují železniční trať. „Tomu musí stát zabránit,“ řekl ministr Ioannis Muzakas. „Vyvíjíme velké úsilí, abychom situaci vyřešili nenásilně. Ale vláda musí prosadit respektování zákona,“ dodal. K tomu by podle něj mělo dojít v několika následujících dnech. Migranti budou odvezeni vlakem do Atén, kde budou moci podat žádost o azyl.

Situace na řecko-makedonské hranici je napjatá. V Indomeni v poslední době tábořilo několik tisíc běženců. Makedonie pouští dál jen uprchlíky ze Sýrie, Afghánistánu a Iráku a ostatní, které označuje za „ekonomické migranty“, vpustit odmítá. Opakovaně tam kvůli tomu dochází ke střetům s policisty.