Krvavý útok na sociální centrum v USA. Trojice střelců zavraždila 14 lidí

Při útoku střelců v americkém San Bernardinu zemřelo podle policie minimálně 14 lidí, dalších 17 utrpělo zranění. Trojice mužů se samopaly a ve vojenském oblečení vtrhla do sociálního centra pro pomoc postiženým.  Poté z místa uprchli v černém vozu SUV.

Místní orgány zatím nejsou schopné určit, co stálo za útokem v centru sociálních služeb. Policie přistupuje k případu jakožto teroristickému útoku, s největší pravděpodobností ale incident nemá spojitost s radikálním islamismem. „Nevíme přesně, kde se útočníci nyní nacházejí…. Zdejší okrsek teď není bezpečné místo. Čím méně lidí v ulicích bude, tím lépe," vyzvala Vicki Cervantesová ze sanbernardinské policie. 

Z rozlehlé budovy komunitního centra jednotky evakuovaly několik set lidí. Někteří se telefonicky spojili se svými příbuznými a vypověděli, že viděli tři střelce, kteří byli údajně těžce ozbrojení. Podle policejních zdrojů se jednalo patrně o zbraně typu AK-47 (Kalašnikov).

Události, komentáře: V americkém San Bernardinu zaútočili střelci (zdroj: ČT24)

Podle některých svědků se střelba odehrála v místnosti, kde se konal vánoční večírek. „Jsou tu postřelení lidé. Jsme v kanceláři a čekáme na policisty. Modli se za nás. Jsem zamčená v kanceláři,„ napsala Terrymu Petitovi jeho dcera, která byla v okamžiku střelby v budově.

Na místokrátce po nahlášeném incidentu dorazili příslušníci FBI a také pyrotechnici kvůli hlášení podezřelého předmětu. Policie vyzvala obyvatele, aby v případě jakýchkoliv relevantních informací volali speciální policejní linku. U důležitých úředních budov, soudů nebo nemocnic ve městě byla zvýšena bezpečnostní opatření.

Střelba proběhla ve středisku Inland, jednom z 21 státních ústavů, které v Kalifornii pečují o osoby s vývojovými vadami. „Jde o středisko, kde je přes den vždy plno, proto si umím představit, že tam v době útoku bylo opravdu hodně lidí. Když centrum míjím, občas je fronta až venku před vchodem," řekla reportérka místní televize Alex Vasquezová.

K útoku došlo ani ne týden od střelby na coloradské klinice plánovaného rodičovství, kde zemřeli tři lidé a 9 bylo zraněno. 

  • San Bernardino je město východně od Los Angeles se zhruba 200 tisíci obyvateli.

Obama znovu vyzval k reformě zákona

O situaci v Kalifornii byl již informován i prezident Barack Obama. V reakci na událost zopakoval svůj požadavek reformy zákona o držení zbraní. V rozhovoru pro CBS News řekl, že Kongres by měl co nejdříve hlasovat o dalším zpřísnění pravidel. „Jsou kroky, které můžeme učinit pro to, aby Amerika byla bezpečnější," dodal.

Demokratická kandidátka na prezidenta Hillary Clintonová na twitteru uvedla: „Odmítám to přijmout jako normální, musíme podniknout kroky, abychom okamžitě zastavili násilí páchané střelnými zbraněmi.“