Obamovi navzdory: Americká sněmovna nechce přijímat Syřany bez přísnějších kontrol

Americká Sněmovna reprezentantů dala zelenou zákonu, který pozastavuje přijímání syrských a iráckých běženců, dokud neprojdou přísnější kontrolou než doposud. Zákonodárci tak reagovali na pařížské útoky – jeden z atentátníků se totiž zaregistroval v Řecku jako utečenec. Šéf Bílého domu Barack Obama ale pohrozil, že pokud návrh posvětí i Senát, bude ho vetovat.

Podle nového návrhu by přijetí každého Syřana a Iráčana musel posvětit šéf FBI, ředitel Národní zpravodajské služby a šéf vnitřní bezpečnosti. Už nyní přitom musí uprchlíci projít mnoha rozhovory a celý proces trvá až dva roky, píše korespondent BBC.

Republikáni podpořili návrh téměř jednomyslně, získal si ale i řadu demokratů. Šéf demokratické menšiny v Senátu Harry Reid nicméně před hlasováním prohlásil, že ve druhé komoře republikáni potřebný počet hlasů ke schválení nezískají.

K případnému přehlasování prezidentova veta by navíc byla nutná dvoutřetinová většina v Kongresu.

Několik amerických států předtím odmítlo přijímat syrské uprchlíky. Je mezi nimi Texas, Indiana, Louisiana, Arkansas, Alabama a Michigan. „Každý uprchlík ze Sýrie může mít vazby na teroristy,“ napsal texaský guvernér Greg Abbott v otevřeném dopise Obamovi.

Americký prezident: Mezi uprchlické téma a terorismus nesmíme dávat rovnítko

Americké ministerstvo zahraničí ale uvedlo, že na svých plánech na přijetí 10 tisíc syrských migrantů v roce 2016 nehodlá nic měnit. 

„Lidé, kteří prchají ze Sýrie, jsou terorismem zasaženi nejvíc. Jsou to rodiče, děti, které jsou sirotky. Nesmíme před nimi uzavřít svá srdce a dávat rovnítko mezi problematiku uprchlíků a problematiku terorismu,“ zastával se běženců Obama.

Washington přijal od začátku syrské války, která se táhne od roku 2011, okolo 2,5 tisíce běženců.

Uprchlíci představují hrozbu, myslí si některé americké státy (zdroj: ČT24)