Ve Francii platí výjimečný stav. Hollande slíbil nelítostnou odvetu

Francois Hollande po útocích v Paříži (zdroj: ČT24)

Francouzský prezident Francois Hollande krátce po sérii útoků v Paříži oznámil, že v zemi vyhlásí výjimečný stav. V celém okolí Paříže budou prováděny domovní prohlídky a zpřísní se kontroly na hranicích. Při sérii útoků zemřelo v pátek večer v Paříži kolem sto padesáti lidí. Hollande slíbil teroristům „nelítostnou odvetu“.

On-line přenos

Střelba a výbuch v Paříži

  • 22:48

    Online k aktuálnímu dění kolem pařížských útoků končí. Děkujeme za pozornost.

  • 22:25

    Podle FBI to nevypadá, že by Spojeným státům hrozil v současné době podobný útok, jaký teroristé uskutečnili v Paříži.

  • 22:04

    Manuel Valls také řekl, že někteří z těch, kteří mají co dočinění s útoky, využili chaosu způsobeného migrační krizí a podařilo se jim "proklouznout" bez povšimnutí.

„Děláme vše pro to, aby se útoky neopakovaly. Vyhlásíme stav ohrožení, některá místa budou uzavřena, bude odkloněna doprava,“ oznámil francouzský prezident v televizním projevu bezprostředně po atentátech. Požádal armádu o pomoc k zajištění bezpečnosti a k vypátrání pachatelů útoků. Zmobilizováno je 1500 vojáků, v ulicích metropole jsou nasazeny i stovky policistů.

Původně avizoval také uzavření hranic. K tomuto kroku se ale nakonec francouzské úřady nerozhodly, na přechodech budou pouze zpřísněny kontroly.

Vážení Francouzi, vážené Francouzky, nenecháme se přemoci. Mějte důvěru v to, co dokážeme udělat pro to, abychom uchránili náš národ proti teroristickým činům. Ať žije republika, ať žije Francie!
Francois Hollande

„V tuto chvíli chceme zejména vyjádřit hlubokou soustrast rodinám, které ztratily své blízké,“ dodal francouzský prezident. Upozornil, že teď je nutné především zachovat chladnou hlavu a čelit situaci s důstojností. „Teroristé chtějí, abychom propadli panice, abychom měli strach. Samozřejmě je důvod mít strach. Ale tváří v tvář této hrůze musí stát národ, který se umí bránit, mobilizovat své síly a znovu porazí teroristy.“

Budeme nelítostní, ujistil Hollande v Bataclanu

V době, kdy viditelně otřesený prezident promlouval v televizi k národu, podnikaly speciální jednotky zásah v koncertním sále Bataclan, kde teroristé zadržovali stovky lidí.

Francois Hollande u koncertní síně Bataclan
Zdroj: ČTK/AP/Thibault Camus

Podle svědků útočníci vykřikovali heslo „Alláhu Akbar“ (Bůh je veliký), z ochozu koncertní síně na rukojmí stříleli a házeli do davu granáty. Policie při zásahu tři útočníky zabila. V koncertní síni ovšem zůstalo podle předběžných informací až sto mrtvých. Prezident Hollande na místo útoku odjel okamžitě po skončení policejního zásahu a ujistil, že reakce Francie bude „nelítostná“.

Hollande a Steinmeier během sledování zápasu. Krátce poté se ozval výbuch
Zdroj: Henri Szwarc/ČTK/ABACA

Francouzský prezident se osobně ocitl v bezprostřední blízkosti útoků. Na stadionu Stade de France, u kterého došlo k jednomu z výbuchů, sledoval společně s německým ministrem zahraničí Frank-Walterem Steinmeirem přátelský zápas obou fotbalových reprezentací. Okamžitě po explozích byl ze stadionu evakuován do budovy ministerstva vnitra.

Hollande už také zrušil plánovanou cestu na summit G20, který se bude v neděli a v pondělí konat v Turecku.

Noční Paříž zasáhl teror (zdroj: ČT24)
Události ČT speciál – Teror v Paříži (zdroj: ČT24)