Kreml odmítá teorii o útoku na ruské letadlo jako spekulaci

Dosavadní hypotézy o příčinách pádu ruského letadla nad Egyptem jsou spekulace. Řekl to mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Premiér Dmitrij Medvěděv nařídil ministrovi dopravy vyjednat se státy, kam létají ruské letecké společnosti, zpřísnění bezpečnostních opatření. Británie a USA se kloní k tomu, že příčinou pádu letadla byla bomba. Londýn považuje za pravděpodobného viníka radikály z Islámského státu působící na Sinaji.

Před pěti dny se nad Sinajským poloostrovem zřítilo ruské letadlo necelou půlhodinu po startu z egyptského Šarm aš-Šajchu a v jeho troskách zahynulo 224 lidí. Vyšetřování nehody stále pokračuje a Rusko se na něm podílí. Peskov řekl, že „všechny verze o tom, co se stalo a proč, musejí dodat vyšetřovatelé a ti zatím nic neoznámili“.

„Všechna ostatní vyjádření nejsou nic jiného než spekulace,“ prohlásil. Rusko prý nevylučuje žádnou z teorií, ale vyzdvihovat jenom jednu z nich, podle Peskova není správné.

Lety ruských letadel do Šarm aš-Šajchu budou pokračovat

Mluvčí také řekl, že lety ruských letadel do Šarm aš-Šajchu budou pokračovat, i když Británie a Irsko je přerušily. Do letoviska má během čtvrtka dorazit 23 ruských letadel.

Medveděv na zasedání vlády prohlásil, že je zatím brzy na to činit závěry o příčinách havárie. Požádal ale ministra dopravy Maxima Sokolova, aby vyjednal se všemi zeměmi, kam létají ruští letečtí dopravci, dodatečná bezpečnostní opatření. Ministerstvo dopravy podle ruských sdělovacích prostředků už poslalo návrhy na nová opatření egyptským úřadům.

obrázek
Zdroj: ČT24

Egypt se pozastavil nad údajně předčasnými závěry Británie, která do odvolání zastavila lety do Šarm aš-Šajchu a poslala k prověření tamních bezpečnostních opatření své experty. Egyptský ministr pro letectví prohlásil, že vyšetřovatelé zatím nemají žádný důkaz toho, že letadlo spadlo kvůli výbuchu bomby.

Podle agentury TASS bylo zatím identifikováno 58 obětí a čtyři z nich byly předány příbuzným k pohřbení. Rovněž bylo ukončeno prohledávání 33 kilometrů čtverečních v okolí vraku letadla. Pátrání pokračuje na zbylých sedmi kilometrech čtverečních.

  • K nehodě letu 9268 menší ruské aerolinky Kogalymavia došlo v sobotu 31. října. Celkem 224 lidí – převážně ruských turistů – mířilo z jihosinajského přístavu Šarm aš-Šajch do Petrohradu. Nikdo nepřežil.
  • Spojení s leteckým dispečinkem posádka přerušila v době, kdy airbus letěl zhruba ve výšce 10 kilometrů. Poté letoun začal prudce klesat. Podle ruských i egyptských vyšetřovatelů do poslední chvíle piloti nehlásili nic mimořádného.
  • Od začátku vyšetřování je v různé míře zmiňováno několik možných příčin – technická závada, chyba pilotů, sestřelení a v poslední době zejména možný výbuch ukryté nálože přímo v letadle. Jako nejpravděpodobnější verzi ji uvádějí britské a americké tajné služby.
  • V té souvislosti je nejčastěji zmiňováno hnutí Islámský stát a jeho odnož na Sinajském poloostrově. Radikální islamisté se krátce po tragédii k činu skutečně přihlásili, sami ale hovořili o sestřelení. Teoreticky by šlo o reakci na ruské letecké angažmá v syrské válce.
  • Ze strany Egypta a Ruska dosud zaznívají slova o zdrženlivosti do té doby, než skončí vyšetřování. Celý proces může trvat několik měsíců.